2014. október 6., hétfő

Nemzeti gyáznap: az Aradi Vértanúkra emlékezik a magyarság

1849 október 6-án, szándékosan a harmadik bécsi forradalom és a császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján, Aradon végrehajtották Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos magyar honvédtisztek ítéletét.


aradi vértanúk, évforduló, magyarság, történelem, aradi tizenhármak, 1848-49-es forradalom és szabadságharc,
A háromszéki Márkusfalván született Barabás Miklós híres litográfiája
Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

Magyarország-szerte és ország határain túl is megemlékezéseket tartanak ma, az Aradi Vértanúk kivégzésének 165. évfordulóján.

Budapesten a Parlament előtti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében a Himnusz kíséretében felvonják, majd a Szózat kíséretében félárbocra engedik Magyarország lobogóját, mely a A kegyelet kifejezésére egész nap félárbocon marad.

1848-49-es forradalom és szabadságharc, aradi tizenhármak, aradi vértanúk, magyarság, történelem, évforduló,
A félárbocra engedett nemzeti lobogó az Országház előtti Kossuth téren
A Kossuth térről az emlékezők a Batthyány-örökmécseshez vonulnak át; Gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök vesztőhelyénél elhelyezik az emlékezés mécseseit. Az emlékhelyen délután négy óráig katonai díszőrség áll.

A megemlékezésen részt vevő diákok egy rendhagyó történelemóra keretében a korszakhoz kapcsolódó emlékeket bemutató, hét állomásból álló sétán vesznek részt a Fiumei úti Sírkertben.

A budapesti rendezvények mellett országszerte számos vidéki településen, valamint a határon túl is tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást, illetve koszorúzást.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség báró Perényi Zsigmond és az aradi vértanúk tiszteletére Nagyszőlősön tart emlékünnepséget.

Kiss Ernő honvéd tábornok sírjánál, Eleméren tartják a Vajdaságban a központi megemlékezést az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165 évvel ezelőtt kivégzett tábornokainak tiszteletére hétfőn, emellett számos más településen is tartanak rendezvényeket.

Aradon Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond beszédet, és a Nemzeti Énekkar is fellép az Aradi Vértanúk tiszteletére rendezett emléknapon.

Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium diákjainak közreműködésével emlékeznek idén az aradi vértanúkra, hétfőn, október 6-án, 16 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, a mártírok emlékére felállított kopjafáknál. Közreműködik Demeter Lajos helytörténész, áldást mond Szabó Lajos római-katolikus kanonok-plébános, szavalnak és énekelnek a Kollégium diákjai és diákkórusa.
A magyar kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az ugyanezen a napon, Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI