2014. október 31., péntek

Megszólalt internetadó-ügyben Orbán Viktor: Nix ugribugri!

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


internetadó, adócsomag, adózás, Magyarország, Orbán Viktor, Orbán-kormány,
Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában 2014. október 31-én.
Az internetadóra vonatkozó riporteri kérdésre Orbán azt mondta, nincs szó internetadóról.
Arról van szó, hogy ha a távközlés áthúzódik az internetre, akkor azután is fizessenek távközlési adót a szolgáltatók, akik ezt a terhet nem fogják tudni áthárítani a fogyasztókra - mondta a miniszterelnök.
Hangsúlyozta: a kormánynak el kell fogadnia, hogy az ésszerűség mércéjével meg kell mérni minden intézkedést, és ha az embereknek nemcsak hogy nem tetszik egy lépés, hanem ésszerűtlennek is tartják azt, akkor nem szabad megtenni. 
Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk - mondta a miniszterelnök.
A kormány a távközlési adót szerette volna kiterjeszteni, miközben az emberek internetadót látnak. Mivel az emberek megkérdőjelezik az új adó ésszerűségét, félrecsúsztak a dolgok, az internetadót ma egész egyszerűen nem lehet bevezetni.

A miniszterelnök szerint az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről hosszú nemzeti konzultációt kell kezdeni, ezzel a vitát értelmes mederbe terelve.
Választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe.
A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy 2013-ban a nagy szolgáltatókkal kötött megállapodás szerint legkésőbb 2020-ra minden háztartásban elérhető lesz a széles sávú internet, amire az állam több száz milliárd forintot költ majd. Ezzel Magyarország a nemzetközi élvonalba kerül.

Deutsch Tamás lesz felelős a nemzeti konzultációért

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője lesz felelős az internettel kapcsolatos jövő évi nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken.

Kocsis Máté a Facebook-oldalán közzétett tájékoztatásában megismételte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentését, amely szerint „látva azt, hogy a távközlési adó tervezett technikai kiterjesztéséről teljes félreértés alakult ki, és az emberek megkérdőjelezik a javaslat ésszerűségét, ez az adó ebben a formában nem vezethető be”.

A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: szeretnék a lehető legtöbb fórumon meghallgatni az emberek véleményét, ezért 2015 elején „nemzeti konzultációt fogunk lefolytatni az internetről”, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről.

Emellett szakmai egyeztetéseket kezdeményeznek a szolgáltatókkal és szakmai szervezetekkel. Ezek előkészítéséért, a nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések, viták lebonyolításáért Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lesz felelős - tudatta.

Reakciók Orbán bejelentésére

Együtt-PM: a kormány belátta, az internethasználat megadóztatása butaság

Az Együtt-PM fontos lépésnek tartja, hogy a kormány belátta: az internethasználat megadóztatása butaság, azt nem szabad bevezetni - közölte az ellenzéki pártszövetség pénteken a miniszterelnök reggeli rádiónyilatkozatára reagálva.

Az Együtt-PM - áll a közleményben - Magyarország polgárainak győzelmeként értékeli „a kormány meghátrálását” ebben a kérdésben.

Jobbik: kevés „a meghátrálás”, ingyenes alapinternet kell

Novák Péter, a Jobbik alelnöke pártja sikerének is tartja, hogy a kormány „kihátrált az internetadó mögül”.
Inkább az ingyenesen elérhető, alapszintű internet bevezetését kell tervbe vennie a kormánynak, hogy olyanok is tudjanak élni a távmunka vagy éppen a távügyintézés lehetőségével, akiknek erre eddig nem volt módjuk a Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiugróan drága internethasználat miatt.
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: céljuk a „miniszterelnököt bevonni az internetezők körébe, hogy megismerje ezt a világot”.

A Jobbik módosító javaslatot nyújtott be az adótörvényekhez, hogy a reklámadó-bevételből az alapszintű internet ingyenes elérését biztosítsák.

LMP: Orbán véglegesen tegyen le az adóról!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy „ne ködösítsen”, hanem teljes egészében és véglegesen vonja vissza az internetadót.

Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP két társelnöke pénteki közleményében azt írta:
Orbán Viktor miniszterelnök a hatalmas és példaértékű társadalmi tiltakozást látva meghátrált, de nem zárta le egyértelműen az internetadóról kialakult vitát, csupán elhalasztotta azt.
Az ellenzéki politikusok szerint a kormány várhatóan újra megpróbálja majd bevezetni az internetadót, az LMP azonban mind az Országgyűlésben, mind azon kívül is mindent meg fog tenni ennek megakadályozására.

Leszögezték azt is, nincs szükség az internetadóval kapcsolatos nemzeti konzultációra, erről ugyanis a választók szerintük már egész határozottan állást foglaltak.

DK: Orbán beismerte részleges vereségét

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök beismerte részleges vereségét, amikor azt mondta, hogy ebben a formában nem vezetik be az internetadót.

Erről Kerék-Bárczy Szabolcs beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: pontosan tudják, hogy a kormány később be fogja vezetni ezt az adóformát.

Orbán Viktor azt mondta, hogy meghallották az emberek szavát, „azonban nem dőlünk be ennek a kommunista trükknek, ha lehet így mondani”, mert a kormányfő arról is beszélt, hogy akarják az internetadót - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs, aki szerint a kormány valódi szándéka az, hogy korlátozza az információhoz való hozzáférést.

Arra is kitért, hogy ez az adónem a szegényeknek árt a legjobban; a Budapesten és a nagyvárosokban élők többféle módon is hozzájuthatnak az információkhoz, számukra egy újabb adó nem jelent akkora terhet, mint a „középosztály alsó részének vagy a vidéken élő embereknek”.

A kormányfő jövő év elejére nemzeti konzultációt hirdetett, de a DK véleménye szerint az már lezajlott az internetadó elleni tüntetéseken – folytatta Kerék-Bárczy Szabolcs.

A DK nem hisz a miniszterelnöknek, ezért „fenntartjuk a nyomást a kormányon” - mondta, közölve: azt próbálják elérni, hogy ne csak elhalasszák az internetadó bevezetését, hanem arról véglegesen mondjanak is le. Megjegyezte, bíznak abban, hogy a civil társadalom is átlát a szitán és nem dől be a kormány hazugságának.

MSZP: Orbán azt jelentette be, hogy lesz internetadó
Nem így, nem ebben a formában, nem most és nem ezen a néven, de egy álszent konzultációt követően más néven, máshogyan be lesz nyújtva - fogalmazott Tóbiás József, a párt elnök-frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.
Értékelése szerint a miniszterelnök nem meghátrált ez ügyben, csak egyet hátralépett, időnyerés a célja, hogy saját akaratát érvényesíteni tudja.
Aki ma Orbán Viktornak hisz, az hibát követ el. Pontosan tudjuk az elmúlt öt év alapján, hogy mennyire lehet hinni a kormányfő szavának. Nem igazán.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió | MTI