2014. október 25., szombat

Megdöntötték Felix Baumgartner sztratoszféraugrás-rekordját

Átadta a múltnak Felix Baumgartner 2012-ben elért mintegy 39 ezer méteres rekordját a Google konszern egyik vezetője, az 57 éves Alan Eustace, aki az osztrák extrém sportolónál is magasabbról, több mint 41 ezer méterről hajtott végre sztratoszféraugrást.


Alan Eustace, Google, Felix Baumgartner, űrugrás, sztartoszféra, Paragon Space Development Corporation,

Csapata, a Paragon Space Development Corporation pénteki tájékoztatása szerint az ugrás során az amerikai tudós-üzletember átlépte a hangsebességet.
Csodálatos volt, láttam a világűr sötétségét és a légkör rétegeit - mondta Alan Eustace a The New York Times című lapnak.
Az ugrást - amelyet három évig tartó felkészülés előzött meg - Új-Mexikó állam felett hajtotta végre 41 424 méterről, a sztratoszféra felső pereméről, ahová egy héliumballon segítségével emelkedett fel több mint két óra alatt.

Alan Eustace, Google, Felix Baumgartner, űrugrás, sztartoszféra, Paragon Space Development Corporation,

Miután fél órát eltöltött a rendkívüli magasságban, leugrott, a szabadesés négy és fél percig tartott, az elért legnagyobb sebesség óránként 1320 kilométer volt. Baumgartnert ebben a tekintetben nem múlta felül, az osztrák férfi ugyanis 1357 kilométeres sebességet is elért ugrása során.

A szabadesést követően Eustace ejtőernyője rendben kinyílt, így biztonságosan földet ért.


Alan Eustace vezető tisztséget tölt be a Google konszernnél, ő irányítja a tudománymenedzsmentért felelős területet. A különleges ruhában végrehajtott rekordkísérlet része volt a Paragon Space Development Corporation egyik kutatási projektjének, amelynek célja a sztratoszféra megismerése.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotók: Atomic Entertainment and Paragon Space Development Corporation