2014. október 20., hétfő

Még a románok sem kérnek a „december 1.” törvényből

Egy román polgármester szerint nagyon nehéz átültetni a gyakorlatba a nemzeti ünnepről szóló törvénynek azt az előírását, hogy minden településen egy főútnak az „1918. december 1.” nevet kell viselnie.


1918. december 1. utca, december 1. törvény, román nemzeti ünnep, Románia, utcanevek,
1918. december 1. utca Székelyudvarhelyen. Haáz Sándor felvétle
A kifogást Vasile Paval, a kelet-romániai Vászló város polgármestere fogalmazta meg, aki szerint az utcanév-változtatás az önkormányzatot és a lakosokat egyaránt költségekbe veri.


A polgármester emlékeztetett, hogy az esetleges utcanév-változtatás miatt a lakosoknak minden iratukat ki kell cserélniük, ez a költség pedig az állampolgárokat terhelné. Szerinte nem lenne gond, ha egy új utcát kellene elnevezni, de új utak manapság már csak a város szélén épülnek, amelyek nem teljesítik a törvény azon előírását, hogy főút viselje Nagy-Románia létrejöttének dátumát. Vászlónak jelenleg van ilyen nevű utcája, de az a város szélén található, és hossza nem több mint 100 méter.

A dátum a gyulafehérvári nagygyűlés napját jelöli, amelyen az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és Románia egyesülését. Ezért a román nemzeti ünnepet december 1-jén tartják.

Románia nemzeti ünnepének a megünnepléséről szóló jogszabály azt is előírja, hogy december elsején Románia központi és helyi hatóságainak nevelő hatású kulturális, történelemidéző programokat, valamint katonai parádékat kell szervezniük. A törvényt a maroshévízi születésű Mircea Dușa védelmi miniszter kezdeményezte, a román kormány fő erejét képező PSD Hargita megyei parlamenti képviselője.

Az Erdélyi Magyar Néppárt a múlt héten a nép ügyvédjéhez fordult, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a törvény miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Hotnews