2014. október 29., szerda

Magyarország nem szól bele az erdélyi politikai versenybe

Legalábbis Németh Zsolt szerint, aki Kolozsváron  egy szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország nem fogja megmondani az erdélyi magyaroknak, hogy kire szavazzanak a hét végén tartandó romániai elnökválasztáson.


Kelemen Hunor, magyar-román kapcsolatok, magyarság, Orbán Viktor, Románia, Szilágyi Zsolt, államelnök-választások,
Németh Zsolt: „Ha bárki azt a látszatot próbálja kelteni, hogy Magyarország egyik vagy másik jelölt mellett elkötelezett, az nem felel meg a valóságnak.”
A kérdés a Toró T. Tiborral, az EMNP elnökével és Tőkés Lászlóval, az EMNT elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban vetődött fel, hogy az RMDSZ olyan reklámot jelentetett meg az erdélyi magyar újságokban (fotó), amelyben Orbán Viktor miniszterelnök sok sikert kíván a választási versenyben Kelemen Hunornak, az RMDSZ államfőjelöltjének.
Orbán Viktor augusztusban fogadta Kelemen Hunort, akkor hangzott el a magyar miniszterelnök szájából a fenti mondat is, viszont akkor még nem volt biztos a másik erdélyi magyar jelölt indulása. A fotó mostanra időzített közzététele ügyes kampánystratégiai húzás az RMDSZ részéről, és bár nem állít valótlanságot, a későbbi események tükrében enyhén ferdíti azt.
Németh Zsolt érthetőnek és örvendetes nevezte, hogy két erdélyi magyar jelöltje is van a romániai elnökválasztásnak. Hozzátette, a két jelölt állítása azáltal nyerhet visszaigazolást, ha magas lesz a magyarok részvételi aránya a választásokon.

Úgy tekintette, hogy az RMDSZ által Kelemen Hunor számára, illetve az EMNP által Szilágyi Zsolt számára összegyűjtött mintegy 500 ezer aláírás azt jelzi, hogy a magyarságot mozgósította a romániai elnökválasztás.

A politikus reményét fejezte ki, hogy Románia új elnökének a beiktatása után – bárki is nyerje meg a választásokat – újraindulhat a legmagasabb szintű magyar-román párbeszéd. Emlékeztetett arra, hogy 2012 májusa óta – ekkor került hatalomra Romániában Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök – nem került sor miniszterelnöki szintű egyeztetésre.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI