2014. október 3., péntek

Kopjafát avattak Torockón

Torockó, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Duna Ház, kopjafa, magyarság, történelem,
Kopjafát avattak pénteken az erdélyi Torockón az 1848-1849-es szabadságharc hőseinek emlékére, ezzel kölcsönözve ünnepi jelleget az e témában a Duna Házban előtte rendezett tudományos konferenciának.


A település főterén felállított kopjafa előtt, amelyet egy helyi fafaragó művész alkotott, Hernády Zsolt történész, a konferencia főszervezője örömét fejezte ki, hogy a Duna Ház éppen Torockón nyitotta meg kapuit, és hogy a kulturális központ első rendezvénye sikeresen zajlott le.

Beke Márton Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője idézte Széchenyi István szavait, miszerint „nyelvében él a nemzet”.

Az ünnepi szónok hozzátette: szükség van erős gazdaságra és erős társadalomra is, amelynek tagjai összefognak. Egy ilyen társadalom viszont csak a szorosan együttműködő közösségek, családok talaján képes létrejönni, mindehhez pedig nélkülözhetetlen a szabadság. Beke Márton szerint 1848 üzenete az, hogy a nemzet a szabadságát kiharcolja, mert élhetővé akarja tenni saját világát.
A torockói konferenciának a tanulsága, hogy a nemzet csak együtt lehet sikeres. A helyi közösségek szintjén kell megvalósulnia a közös gondolkodásnak és cselekvésnek, amelyet a magyar kormány is igyekszik elősegíteni. Erre törekszik a Duna Televízió is, amely a Torockón álló Duna Ház révén segít a helyi közösség megerősödésében - mondta Beke Márton Zoltán.
Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója az ünnepség végén egy nemzeti színű szalagot kötött a kopjafára (fotó).

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI