2014. október 5., vasárnap

Ismét támadott a medve Székelyföldön

A bocsait védő anyamedve egy 48 és egy 59 éves férfit sebesített meg szombaton súlyosan a Kovászna megyei Kézdikővár határában.


barnamedve, medve, medvetámadás, Székelyföld, Kézdikővár
Illusztráció. Honéczy Barnabás felvétele
A medve a település melletti, villanypásztorral őrzött kukoricásban tanyázott, majd az emberi jelenléttől megijedve kitört és támadott. A férfiak azért mentek oda, hogy ellenőrizzék a kukoricást.

A medvetámadás áldozatait a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban kezelik, egyikük nyílt törést szenvedett, bal karját megharapta, hátába pedig belemarkolt a nagyvad, míg a másik áldozaton, akit több sebészeti beavatkozást is igénylő ellátásban részesítették, mintegy tizenöt sebet ejtetett – számolt be Nagy D. István a kórház szóvivője.
A Kovászna megyei falvak lakóinak életét rendszeresen megkeserítik a települések határába bejáró medvék, amelyek megdézsmálják a terményeket, háziállatokra támadnak, sokan panaszkodnak, hogy éjszaka nem merik elhagyni otthonukat. 
Háromszéken a legkirívóbb eset két évvel ezelőtt történt, amikor a Sepsiszentgyörgy központjában járőröző helyi rendőrök egy utcán sétáló medvére lettek figyelmesek. A rendőrök autóval követték az állatot, amíg elhagyta a város területét. A medvesétát rögzítették a háromszéki megyeszékhely utcáira felszerelt térfigyelő kamerák is rögzítették. 
A Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal tanulmánya szerint a térségben 600-ra tehető a barnamedve populáció, ezek többsége Sepsibükszád, Szent Anna tó, Vargyas-szoros, Kommandó, Bereck, Dobolló, Málnás és Köröspatak környékén él.
A megyei kórház adatai szerint idén Háromszé­ken hat medvetámadás történt. Kézdikőváron az utóbbi huszonöt esztendőben nem volt medvetámadás.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Friss FM