2014. október 26., vasárnap

Internetadó: tízezrek tüntetnek Budapesten

Az internetadóról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-oldal alapítója vasárnap este a budapesti József nádor téren tartott tüntetésen.


Magyarország, internetadó, adócsomag, Orbán-kormány, Fidesz,

A Fidesz megsarcolja és becsapja az embereket és a saját választóit is, mivel 2008-ban még ők is az internetadó ellen voltak - hangoztatta a szónok a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtti teret megtöltő demonstrálók előtt.

Ennek alátámasztásaként a tüntetés kezdetekor a szervezők lejátszották Nyitrai Zsolt fideszes politikus egy 2008-as sajtótájékoztatójának hangfelvételét, amelyen kijelentette, hogy a Fidesz nem támogatja az internetadó bevezetését.

A több mint 200 ezer követővel rendelkező közösségi oldal alapítója közölte: 48 óra haladékot adnak a kormánynak, hogy visszavonja az internetadóra vonatkozó törvényjavaslatot; ha ezt nem teszik meg, kedden újra demonstrálni fognak.
A korrupt adóhatóságnak és Orbán Viktornak sem fogunk internetadót fizetni. A netadó bevezetésével a kormány elvágja Magyarországot a világtól, lábon lövik a gazdaságot és több ezer munkahelyet veszélyeztetnek. A kormánynak azért sem tetszik az internet, mert aki használja, az többet lát a világból - jelentette ki a tüntetés szervezője.
► Reagált a Fidesz

A demonstráción többen Orbán Viktort és Putyin orosz elnököt ábrázoló zászlókat lengettek. A téren transzparens is feltűnt, az egyiken volt olvasható, hogy „bűnözőknek nem adózunk”.

Beszéde végén Gulyás Balázs azt kérte a résztvevőkről, hogy - tiltakozásuk jeléül - a náluk lévő mobiltelefonokat tartsák a magasba, és világítsanak az égbolt felé.
Ezután a résztvevők - egy „NEM A NETADÓRA!” feliratú molinó mögött - elindultak a József nádor térről a Fidesz Lendvay utcai székháza felé, hogy - a korábban jelzetteknek megfelelően - a náluk lévő nem használt számítástechnikai eszközöket lerakják a székház elé.

A tömeg - rendőri biztosítás mellett - a József Attila utcán és az Andrássy úton vonult a Hősök tere felé. A tüntetők azt skandálták, hogy „Nem hagyjuk!”, illetve „Orbán, takarodj!”.

Magyarország, internetadó, adócsomag, Orbán-kormány,
Hömpölyög a tömeg az Andrássy úton; a legnagyobb kormányellenes demonstráció Magyarországon 2008 óta. 
Az internetadó ellen Budapest mellett több nagyvárosban - Pécsen, Miskolcon, Veszprémben - is tüntettek.

A parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok közül az LMP, az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Jobbik is támogatja a demonstrációt. Ugyancsak részvételre buzdított az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006.
A kezdeményezés mellett állt ki a Liga Szakszervezetek.
Az internetadó ellen felemelte szavát a Pedagógusok Szakszervezete is.
Szakmai szervezetek szintén tiltakoztak az internetadó terve ellen, köztük a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség, a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, valamint a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesülete.

A parlamentnek kedden benyújtott adótörvény-javaslat tartalmazta az internetadót, amelyet az internetszolgáltatóknak kellene megfizetniük, a javaslat szerint 150 forintot minden megkezdett gigabájt forgalom után.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán kijelentette, a kormánypárti képviselőcsoport az adó bevezetését úgy képzeli el, hogy az a magánszemélyek után maximum 700 forintos havi terhet jelenthet, de ennek megfizetését is a szolgáltatókra hárítanák olyan formában, hogy azt ne terhelhessék át a fogyasztókra. A gazdálkodó szervezeteknél is elképzelhetőnek nevezte egy felső határ megszabását.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán egyeztetett a távközlési szolgáltatók képviselőivel, a találkozóról kiadott közlemény szerint a miniszter az adó bevezetésének okaként azt jelölte meg, hogy a telefonforgalomra kivetett távközlési adó megkerülésére használták az internetet, s ezt a kiskaput kívánja az állam bezárni az internetadó bevezetésével, amiből 20-25 milliárd forint bevételre számít a költségvetés. Az egyeztetésen a miniszter jelezte, hogy készek a szolgáltatók javaslatainak figyelembe vételére, és arra van is mód a törvény parlamenti elfogadásáig.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI