2014. október 16., csütörtök

HISTORIA NOSTRA: kiállítás Székelyföld történetéről

A székely történelem jeles eseményeit mutatja be az a kiállítás, amely Székelyföld története címmel szombaton nyílik a hargitai Gyergyószárhegyen, a Polgármesteri Hivatal aulájában.


A 2015. május végéig látható kiállítás rendezője a Pro Arte et Natura Alapítvány, kurátora Borsos Gyöngyi néprajzkutató.

Székelyföld Napok, történelem, kultúra, magyarság, kiállítás, Székelyföld Története, Pro Arte et Natura Alapítvány,
A kiállításon helyet kapnak a szárhegyi vonatkozású emlékek is. A tárlat megnyitója a Székelyföld Napok eseménysorozat keretében a VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz.

A mostani kiállítás egy olyan állandó tárlatot alapozhat meg, amelyet bővített formában később a szárhegyi Lázár-kastélyban, Székelyföld történetének egyik fontos helyszínén mutatnának be a közönségnek.
Ez a kulturális kezdeményezés az ezeréves székely sors iránti mély szeretetet fejezi ki. Hozzájárul ahhoz, hogy a székely nép eljövendő nemzedékeinek szívében tovább éljen a magyar megmaradás létjogosultságának tudata - idézik az ajánlóban Lipthay Antalt, a PAN társalapítóját.
A tárlat anyaga több kulturális intézmény köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Tarisznyás Márton Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont együttműködésével valósul meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | PAN