2014. október 8., szerda

Főzni a szenvedély és a kreativitás jegyében. Interjú Bágyok Karcsival

Receptkönyvvel jelentkezik a háromszéki „gasztro-mozgalom” egyik legújabb és legaktívabb tagja, aki többrétű elfoglaltságai és vállalkozásai mellett nemcsak gyűjtötte évtizedeken keresztül a rá jellemző szorgalommal és szenvedéllyel a recepteket, hanem ki is próbálta azokat. Először a konyhában, majd a mai trendeknek megfelelően az egyik közösségi oldalon is.


gasztronómia, Karcsi konyhája, interjú, szakácskönyv, receptkönyv, táplálkozás,

A minden várakozását felülmúló pozitív visszajelzések sokaságán felbuzdulva döntött úgy, hogy a több ezer receptből könyvet szerkeszt. A „Karcsi konyhája - kedvenc receptek” című könyv borkóstolóval egybekötött bemutatóján jártunk, ahol Bágyok Károllyal beszélgettünk.

Egy gyűjtő nem feltétlenül tud vagy szeret főzni. Erre születni kell, vagy tanulni is lehet, netán elegendő a lelkesedésből fakadó lendület?

Valószínű, a génjeimben hordozom a gasztronómia iránti szenvedélyem, hisz édesanyám egy született konyhatündér, és édesapámon sem fog ki, hogy finom étkeket alkosson. No meg az ifjúkori dolgaim is úgy hozták, hogy főznöm kellett magamra, ha enni akartam. Ez aztán szép lassan szenvedéllyé vált. Rengetegen hatással vannak rám a konyhában, nincs olyan amatőr vagy profi szakács, akitől ne lehetne tanulni.

Tele van a világ sztárszakácsokkal, kivel főznél együtt szívesen?

A magyarok közül Bede Róbert, a külföldiek közül Jamie Olivér az, akinek szeretem a stílusát.

Hogyan jellemeznéd a saját stílusod?

Inkább a hagyományos, a klasszikus konyha az, ami jellemző rám, de nem fog ki rajtam az ázsiai konyha sem.

Mi a kedvenc konyhád, alapanyagod?

Nem tudom meghatározni. Én amúgy is a leggyakrabban úgy főzök, hogy ami van, abból alkotok. Nincs olyan alapanyag, amiből ne vizionálnék valami finom, szép étket.

Mi a kedvenc ételed?

Húsleves és töltött káposzta! Ezen felül pedig minden. Egyedül a paradicsomlevest nem szeretem, általában, ami elém kerül, az az aktuális kedvenc.

Más nemzetek konyháját is szívesen kipróbálod?

Igen, nagyon sok nemzet konyhájából meritek ihletet, illetve készítem az ételeim, de a magyar konyhán kívül, az ázsiai konyhavilág - a  thai, a kínai, vagy az indiai - áll hozzám a legközelebb.

Kerestek már meg éttermek azzal, hogy vezesd a konyhájukat?

Az utóbbi időben számtalan ilyen megkeresésem van, de nem adom be a derekam egyelőre, hisz az álmom egy saját étterem. Viszont szívesen és gyakran segítek be éttermeknek különböző tanácsokkal. Szerencsére van igény a tanácsadásomra.

Mi a véleményed a jelenlegi gasztronómiai trendekről?

Nehéz kérdés, ami bonyolult és hosszadalmas fejtegetést igényel. Röviden: nem vagyok a reformkonyha, és a labor-konyha híve, sőt, nem szeretem őket.

gasztronómia, interjú, Karcsi konyhája, receptkönyv, szakácskönyv, táplálkozás,

Létezik egészségtelen étel vagy csak mértéktelen fogyasztás?

Úgy fogalmaznék, hogy az én ismereteim szerint a hagyományos konyha az egészségesebb. Természetesen van mértéktelen fogyasztás. Illik vagy illene az embernek tudni a határokat. Azt javaslom, együnk inkább többször kevesebbet, és jót, mint egyszer betegre zabálni magunkat.

Vegetáriánus szakácsként is boldogulnál?

Igen, de én inkább azt mondom, hogy olyan ételek is vannak a repertoáromban, amik nem tartalmaznak húst.

Meg lehet unni a főzést?

Nem! El lehet fáradni, mint minden munkában, de semmiképp sem tudnék megunni valamit, amit nemcsak szenvedéllyel, hanem kreativitással is végzek.

Mikor főztél utoljára és mit?

Tegnap este, rántott krumplit, vagy ahogyan itt Háromszéken mondanák, prézlis pityókát.

Mivel töltöd szívesen az idődet, amikor nem a konyhán vagy?

Szabadidőm minden percét igyekszem a családommal eltölteni. Szeretek a szabadban, a természetben bolyongani, bár rendszerint a főzés itt is utolér.

Hogyan tovább? A könyv után milyen gasztronómiai terveket dédelgetsz?

Ez a könyv egy sorozat bevezetője, amibe a kedvenc receptjeim közül válogattam. Karácsonyra tervezem, hogy megjelenjen egy második csokor Székelyföld ízei címmel, valamint ehhez kapcsolódóan egy hangos receptkönyv is CD formájában. Lassan körvonalazódik egy székelyföldi gasztro-kalandozás terve. Rengeteg elképzelésem van még, szinte nincs olyan nap, hogy ne jöjjön valami plusz tipp vagy ötlet, ami aztán egy újabb projektet eredményez.

Kérdezett: Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.