2014. október 1., szerda

Folytatódik az RMDSZ-SZNT pofozkodás

magyarság, RMDSZ, Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács, autonómiastatútum-tervezet, Székelyföld, Gyurcsány Ferenc, Markó Béla  
Együtt, szarélt-húgyért!
Bárkivel, bárhol.

Az RMDSZ az elmúlt 25 év magyar kormányai megbízható és kiszámítható partnerének tekinti magát - közölte szerdai közleményében a szövetség sajtószobája,  amely válasz Izsák Balázs SZNT-elnök keddi közleményére.


Izsák azt rótta fel Kelemen Hunornak, hogy az autonómiáról folytatott hétfői bukaresti pódiumbeszélgetésen nem védte meg a magyar kormányt, amikor román értelmiségiek bírálták és úgy vélekedtek, hogy Orbán Viktor támogatása inkább teher, mint segítség.

Az RMDSZ közleménye szerint „Izsák Balázs árnyékra vetődött”, amikor a többórás beszélgetésről beszámoló rövid újságcikkek alapján fogalmazta meg véleményét, és „valótlanságokat tartalmazó nyilatkozattal próbálja manipulálni az erdélyi magyar közvéleményt”.

Az RMDSZ közölte: aktív szerepet vállal a magyar kormány nemzetpolitikájának alkalmazásában, és mindig is híd szerepet töltött be a két ország között, azt hangsúlyozván, hogy az erős Magyarországgal való partnerségi kapcsolat az erdélyi magyarok javát szolgálja.

Az RMDSZ szerint Izsák Balázs „rossz célpontra lő, hiszen az autonómia kérdésében nem az RMDSZ-t, hanem a román közösség közönyét, elutasítását kell legyőzni”. Azt is hozzátette, hogy a bukaresti pódiumbeszélgetés teljes felvétele hamarosan elérhető lesz az RMDSZ honlapján.
Székely Nemzeti Tanács
A székelység - pártok fölött álló - közképviseleti testületeként alakult meg 2003-ban. 
2013-ban valamennyi erdélyi magyar pártot sikerült megnyernie az októberben tartott Székelyek Nagy Menetelése támogatására, és felhívására több tucat RMDSZ-es többségű önkormányzati testület fogadott el autonómiapárti határozatot.
Az RMDSZ-szel azt követően romlott meg az SZNT kapcsolata, hogy szeptemberben a szövetség nyilvánosságra hozta Székelyföld autonómiatervezetét. A tervezetet Izsák Balázs SZNT-elnök közvitára alkalmatlannak nyilvánította, és bejelentette, azt az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben induló Szilágyi Zsoltot támogatja a romániai államfőválasztáson, aki az SZNT által kidolgozott székelyföldi autonómiastatútum képviseletét ígérte.
A székely „egység” címmondatokban
A romániai novemberi államfőválasztáson Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-alelnök próbálja megszerezni a magyarok szavazatait.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI