2014. október 2., csütörtök

EMIA-díjat kap Farkas Árpád

Idén immár tizenkilencedik alkalommal díjazza az erdélyi magyar írókat és költőket az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány; a szombaton Székelyudvarhelyen sorra kerülő díjkiosztón elismerést vehet át többek között Farkas Árpád, a Háromszék napilap egykori főszerkesztője, a szerkesztőbizottság jelenlegi elnöke.


kultúra, irodalom, költészet, Románia, Erdély, magyarság, Farkas Árpád, Pomogáts Béla, Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány, Mentor Kiadó
Farkas Árpád. Dimény-Haszmann Árpád felvétele
A Hargita megyei Siménfalván született, munkásságáért több rangos díjjal is kitüntetett sepsiszentgyörgyi költő, műfordító és publicista mellett az EMIA idei díjazottjai között találjuk Ferenczes István költőt és írót, Oláh István költőt, valamint Tófalvi Zoltán újságírót.

Az EMIA-díjakat azért alapították, mert a kilencvenes években széthullt az erdélyi magyar irodalom, senki nem figyelt senkire, és azt akarták, hogy ezáltal kapjanak figyelmet azok a személyek, akik az erdélyi magyar irodalom érdekében élték le életüket.

A díjak kisebb fajta életműdíjnak számítanak, és minden olyan erdélyi magyar író vagy költő megkaphatja, aki tagja a Román vagy a Magyar Írószövetségnek. Anyagi okok miatt az idén nem osztják ki a Debüt-díjat.

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház Koncerttermében szombaton délután 6 órakor sorra kerülő gálaünnepségen az alapítvány köszönti az októberben 80. életévét betöltő Pomogáts Béla irodalomtörténészt, akit Gálfalvi Zsolt méltat. Ebből az alkalomból átadják az EMIA és a marosvásárhelyi Mentor Kiadó által megjelentetett, Pomogáts 80 című emlékkönyvet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI