2014. október 21., kedd

Egyre közelebb a börtönhöz a „Rózsaszínű Patkány”

A címben olvasható, nem túl hízelgő, de igen találó becenevet (románul: Guzganul Rozaliu) Cristian Tudor Popescu román író és publicista ragasztotta a képviselői mandátumáról ma lemondó politikusra.


korrupció, Románia, Viorel Hrebenciuc, Dan Șova, PSD,
Szorul a hurok: a „nagy kombinátor” ellen összesen három korrupciógyanús ügyben folyik vizsgálat. Vajon kiket ránthat magával?
Viorel Hrebenciuc 1996 óta tagja a román parlamentnek; a PSD egyik legbefolyásosabb politikusának tartják, lemondása előtt a román alsóház egyik alelnöki tisztségét töltötte be.

A lemondást - ami csak akkor válik hatályossá, ha a képviselőház egésze tudomásul veszi - maga Hrebenciuc közölte a médiával. Elmondta, hogy személyes döntésről van szó, előtte nem konzultált senkivel a pártjából. Azt is közölte, hogy a pártból nem lép ki.

A román képviselőház jogi bizottságának kedden kellett volna döntenie, hogy engedélyezi-e az ügyészeknek Hrebenciuc előzetes letartóztatását. Az ügyészek egy illegális erdőrestitúciós ügyben kérték a letartóztatását, mert úgy ítélték meg, hogy befolyásolhatja a tanúkat.

A jogi bizottság azonban Hrebenciuc lemondásával okafogyottnak tekinti az ügyészség kérésének elbírálását, Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke kedden kijelentette, ezek után már nem kell szavazni Hrebenciuc mentelmi jogának visszavonásáról.

Román parlamenti források szerint Hrebenciuc képviselői mandátuma jövő hétfőn szűnhet meg, ugyanis legkorábban akkor ül össze a képviselőház. Így az ügyészek is csak akkor helyezhetik fogdába. Romániában jelenleg államelnök-választási kampány van, ilyenkor a parlament rendszerint nem ülésezik.
KAPCSOLÓDÓ
Bazi nagy román erdőirtás
A legújabb korrupciógyanús ügyben Hrebenciucot és a PSD szóvivőjét, Dan Șovat befolyással való üzérkedéssel vádolják, mert az alsóház alelnöke a vádhatóság szerint meggyőzte Șovát, vegye rá a szintén szociáldemokrata igazságügyi minisztert, kezdeményezzen amnesztiatörvényt, amely az elítéltek számára kedvező feltételeket tartalmaz.

Az ügyészek szerint Hrebenciuc magának és a PSD egy másik, első fokon börtönbüntetésre ítélt oszlopos tagjának akart „menekülőutat” biztosítani a törvénnyel. Șovának cserébe megígérte, befolyásával hozzásegíti, hogy ő legyen a PSD következő elnöke, amennyiben Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök megnyeri a novemberi államelnök-választást. A korrupcióellenes ügyészség mindkettejük ellen bűnvádi eljárást indított hétfőn.

Nyitott marad a kérdés: a törvény nem túl fürge, de egyre hosszabbodó keze elég erős-, és kemény-e ahhoz, hogy Hrebe erdélyi magyar megfelelőjét, „Isten Dzruzsbáját” is rendőrségi furgonba emelje?

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI
Fotó: Tudor Vintiloiu/Cotidianul