2014. október 24., péntek

Egyre dagad a román korrupciós botrány

Az elmúlt hetekben a román korrupcióellenes ügyészség több befolyásos szociáldemokrata politikus ellen indított büntetőeljárást; Liviu Dragnea kormányfő-helyettes, aki szintén a kormányzópárt tagja, választási csalás és befolyással való üzérkedés miatt pedig már bíróság előtt áll.


Victor Ponta
A botrányok igencsak rosszul jönnek az államfői babérokra törő Victor Ponta miniszterelnöknek, aki egyben a szociáldemokrata párt elnöke is. Noha azonnal felfüggesztette a párt-tisztségviselőket, a közvélemény szemében ez kevés lehet.

Rövid időn belül három korrupciós ügyben is eljárást indított a román ügyészség Viorel Hrebenciuc, a kormányzó szociáldemokrata párt egyik legbefolyásosabb politikusa ellen. A vád szerint Hrebenciuc politikai tekintélyét vetette latba, hogy párttársát televíziós licenchez juttassa, emellett besegített több mint 90 ezer hektárnyi erdő illegális visszaszolgáltatásába.

Legutóbb azt ígérte a párt alelnökének, hogy az államfőválasztás után pártelnöki székbe juttatja, ha ráveszi az igazságügyi minisztert egy újabb amnesztiatervezet benyújtására. Amennyiben ugyanis azt elfogadnák, hamarabb szabadulna, ha az első két ügyben elítélik. Amikor mindez kitudódott, Hrebenciuc lemondott képviselői mandátumáról.

Nem ő azonban az egyedüli, korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata politikus, ami aggasztja az államelnöki ambíciókkal bíró Victor Ponta kormányfőt.
Dan Șova és Marian Vanghelie alelnökök, valamint Sebastian Ghiță képviselő úr párttisztségeit felfüggesztjük. A következő vezetőségi ülésén pedig megtárgyaljuk, hogy korrupciós ügyeik befolyásolták-e az elnökválasztási kampányt. Kollégáink, de felelősséget kell vállalniuk tetteikért – mondta a pártelnök kedden, miután sürgősségi gyűlést hívott össze.
Az elmúlt napokban mérhetően zuhant Victor Ponta népszerűsége a pártja korrupciós ügyei miatt, különösen az után, hogy saját apósa, egy befolyásos szociáldemokrata szenátor neve is nyilvánosságra került az egyik ügyben.
Precedensértékű botránynak vagyunk tanúi ezekben a napokban: a szociáldemokrata párt régi arcai, ismert személyiségei is az ügyészek figyelmébe kerültek, többek között Ilie Sârbu, a kormányfő apósa is. Egyre inkább láthatjuk, hogy mélyen gyökerezik a korrupció ebben a pártban – állapította meg Dan Tăpălagă, az egyik vezető bukaresti hírportál elemzője.
Jelenleg 35 - többségükben szociáldemokrata - parlamenti képviselő ellen folytat bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Duna Híradó