2014. október 27., hétfő

Egy éve volt a Nagy Menetelés

Egy évvel ezelőtt – a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére – a székelyek formabontó tömegmegmozdulásra indultak a háromszéki Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon.


A Székelyek Nagy Menetelése idején több európai és tengerentúli nagyvárosban szimpátiatüntetést tartottak.

Székelyföld, székely autonómia, A Székelyek Nagy Menetelése, Székely Nemzeti Tanács, Izsák Balázs,
A felemelő felvételek egyike. A képre kattintva galéria nyílik! 
Az autonómiaigényt nyomatékosító, mintegy 150 ezer résztvevővel megtartott demonstráción egységesen léptek fel az erdélyi magyar pártok és szervezetek, jelezve, hogy az önrendelkezésért folytatott harc közös ügy. A történelmi egyházak is támogatták a demonstrációt, az indulásra megszólaltak a résztvevő települések harangjai.

Továbbmenetelés külön utakon

Noha egyetlen magyar politikus sem vonja kétségbe az autonómia szükségességét, a közös célért mégis más-más úton próbálnak haladni:

 a Székely Nemzeti Tanács szerint most az önkormányzatoknak van nagy szerepük az autonómiaküzdelemben,
a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a Magyar Polgári Párttal közösen kidolgozott autonómia-statútumban és az új román alkotmányban látja a megoldást,
 az Erdélyi Magyar Néppárt európai mintákat követő, a régiók szövetségén alapuló föderalizációt sürget. Noha egyetlen magyar politikus sem vonja kétségbe az autonómia szükségességét, a közös célért mégis más-más úton próbálnak haladni,
 a románsággal folytatott párbeszéd fontosságában is egyet értenek, de a magyar-magyar dialógust hanyagolják.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Duna