2014. október 9., csütörtök

Csík János szólóban: Úgy élni, mint a fák

„Úgy élni, mint a fák” címmel jelenik meg novemberben Csík János születésnapi albuma, amely egyfajta félévszázados lenyomata a Kossuth-díjas művész zenei világának.


Csík János, Csík zenekar, Úgy élni mint a fák, zene, népzene, költészet, néptánc,
Csík János hegedűs, a Csík Zenekar alapítója, vezetője
Az új zenei anyagot a Csík Zenekar alapítója, vezetője december 27-én mutatja be a Fonó Budai Zeneházban, három nappal később lesz a Csík Zenekar hagyományos óévbúcsúztató koncertje a fővárosi Syma csarnokban.
Ratkó József 25 éve elhunyt költő egyik versének címét választottam a lemez címének. Az albumon a Csík Zenekar java része muzsikál, de mivel a zeneszámok összeállításának apropója az én 50. születésnapom, kicsit másfajta gondolatok, szempontok kerültek elő, mint egy zenekari lemezen. Bizonytalan voltam, vajon kell-e nekem saját lemezt csinálni, de az ötlet megvalósítására nagyon sok támogatást kaptam zenészbarátaimtól, ismerőseimtől.
Nagyon személyes lemez született. Életem olyan pillanatait idézem fel, amelyek meghatározóak voltak számomra, örömtelieket és tragikusakat egyaránt. Utóbbit jelentette a 2002-es autóbalesetem, amikor a halálból hoztak vissza, de ahogy a címadó dal is jelzi, optimistán kell továbblépni a nehézségeken. Szerepel egy dal a boldogságkeresésről is - mondta Csík János.
Az albumon lesznek autentikus népzenei darabok és saját szerzemények is. A CD nyitófelvétele felidézi Csík János első találkozását a népzenével, amikor kicsi gyerekként nagymamájánál, valahol a tanyán a disznóvágásokat nagy éneklés követte. Ez egy kiskunsági összeállítás, amelyen a művész Széles András nagyszerű citerás kíséretével énekel egy csárdást és egy betyárballadát.

Csík János kitért arra, hogy a lemez címadó dalában erdélyi, észak-mezőségi népzenék szólalnak meg, ami nagyon közel áll a szívéhez.
Persze az albumról a kalotaszegi zene sem hiányozhat, hiszen nagyon sok gyönyörű hajnalijuk van, a csárdásokat és a legényeseket pedig elképesztő virtuózan játszották a kalotaszegi hegedűsök.
A nyitó felvételen egy idős bárzongorista, Németh László is játszik. A lemezen szerepel egy lírai szerelmi történet is Csík János prózai előadásában, ehhez Presser Gábor írt és játszik kísérő zongoramuzsikát.

A további közreműködők között van a fúvós Dresch Mihály fuhunon, Pál István „Szalonna” hegedűn és Ferenczi György szájharmonikás a Rackajammel. 
December 27-én a Fonóban az album közreműködőivel adunk bensőséges születésnapi koncertet, ekkor hallható az új lemez zenei anyaga. 
Három nappal később, december 30-án a Syma csarnokban már mások lesznek a Csík Zenekar vendégei: Rúzsa Magdi, Lakatos Róbert brácsás és a Fitos Dezső Társulat tánc- és látványszínháza - jegyezte meg.
Csík János 1988-ban a kecskeméti Csík Zenekar alapítói között volt. A zenekar első anyaga az 1993-ban kiadott „Boldog szomorú dal” volt, az együttes országos ismertségét az autentikus népzene magyar könnyűzenei feldolgozásokkal történő vegyítése hozta meg. Az áttörés ebből a szempontból a 2005-ben kiadott „Senki nem ért semmit” című album volt a Kispál és a Borz három számának („Ugyanazokat”, „Dal teázáshoz”, „De szeretnék”) átgondolásával. A zenekar tavaly Kossuth-díjat kapott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI