2014. október 17., péntek

Bazi nagy román erdőirtás

Jóllehet másfél-két évtizedes késéssel, de megérkezett végre a Korrupcióellenes Ügyészség is a bazi nagy román „erdőpartira”.


erdő-visszaszolgáltatás, Románia, Viorel Hrebenciuc, korrupció, bűnszövetkezet,
Térdre kényszerítve...
Sokakat meglepett a hír, miszerint Romániában a törvény nem túl fürge, de egyre hosszabbodó keze elérte az elérhetetlent: erdők és mezőgazdasági területek illegális visszaszolgáltatása miatt, mások mellett, vád alá került a román politikai élet fő szarkavarója, Viorel „nagy kombinátor” Hrebenciuc.

A vaskos vádirat szerint ő (volt) a polipként szerteágazó, honatyákat, törvényszéki bírákat, igazi és álhercegeket is tagjai közt tudó bűnszövetkezet létrehozója és koordinátora; a Szociáldemokrata Párt szürke eminenciása minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy jelentős - több 100 ezer hektárnyi! - erdőterületek kerüljenek a megfelelő emberek birtokába, úgy is, ha azok nem jogosultak rá.

Romániában ezen a téren az emberi mohóság nem ismert és nem ismer határokat. Székelyföldnek is van egy jeles szülötte, akiről a sajtó egy része évek óta állítja, akiről a közvélemény úgy tudja, nyakig benne van az erdő-visszaszolgáltatási (korrupciós), és - főként - az (illegális) erdőirtás, fakitermelés és a nagybetűs természetrombolás ügyében.

Neki (is) „köszönhetjük”, hogy az egykor összefüggő székelyföldi fenyvesekről már rég csak múlt időben beszélhetünk: a hegyoldalakon hatalmas tarvágások, a sűrű erdők helyén pedig derékmagasságban kivágott csonkok éktelenkednek. A fáma szerint, hősünket terheli a felelősség az ipari méreteket öltő illegális székelyföldi (és nem csak) fakitermelésért, Hrebenciuc magyar megfelelőjét azonban mindeddig hivatalosan soha nem érte vád, köszönhetően a keszekusza, egybefonódó, fűt-fát beszippantó és magához láncoló Rendszernek.

Nos, hosszú még az út a törvényszékig, ám úgy tűnik, ez a Rendszer most komolyan megingott, a végnapjait éli; addig jár a láncfűrész az erdőbe, amíg... Kérdés, hogy a törvény keze elég erős-, és kemény-e ahhoz, hogy „Isten Dzruzsbáját” is rendőrségi furgonba emelje?
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.