2014. október 3., péntek

Băsescuval tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök felkereste Traian Băsescu román államfőt péntek este Bukarestben - tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóiroda. Havasi Bertalan, a Sajtóiroda vezetője hangsúlyozta: Orbán magánlátogatást tett a román elnöknél.


A bukaresti látogatás előtt Orbán Viktor Kolozsváron felavatta a helyi Református Kollégium szeptemberben indított szakoktatásának otthont adó épületet, majd Válaszúton felkereste a Nemzet Művészét, Kallós Zoltán néprajzkutatót.

Orbán bukaresti látogatásáról a román sajtót maga Băsescu értesítette, aki egy péntek délutáni sajtókonferencián elmondta: azután döntött úgy, hogy magánlátogatásra invitálja a magyar miniszterelnököt miután értesült annak kolozsvári látogatásáról.

Băsescu elmondta, hogy a román-magyar kapcsolatok alakulásáról, az azokat veszélyeztető kockázatokról kíván beszélgetni Orbán Viktorral, valamint arról a módról, ahogyan egyes magyar politikusok viszonyulnak olyan kérdésekhez, amelyeket a román alkotmány szabályoz. Hangsúlyozta, a találkozó után az elnöki hivatal nem ad ki hivatalos közleményt.

Ponta kikelt a találkozó ellen

Orbán Viktor fogadása miatt bírálta a román államelnököt az ország kormányfője pénteken.


A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Victor Ponta egy dél-romániai kampányrendezvény után szerencsétlennek nevezte, hogy Băsescu „baráti vacsorára” hívta Orbán Viktort, akit az Amerikai Egyesült Államok is bírált politikája miatt. Hozzátette, ő maga elnökként nem ült volna le „elvtársi vacsorára” Orbán Viktorral.
Láthatják, miniszterelnökként sem tettem - jelentette ki az államelnöki tisztségért kampányoló miniszterelnök.
Traian Băsescu elnöknek decemberben jár le második, egyben utolsó mandátuma. A novemberi elnökválasztás egyik esélyese Victor Ponta miniszterelnök. A román belpolitikát az elmúlt években a Ponta-Băsescu ellentét határozta meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Mediafax