2014. október 16., csütörtök

Az EMNP a nép ügyvédjéhez fordul a december 1. törvény miatt

Az Erdélyi Magyar Néppárt a nép ügyvédjéhez fordul a december 1. törvény miatt.


Románia, utcanevek, 1918. december 1. utca, román nemzeti ünnep, december 1. törvény,
Az 1918. december 1. utca utcanévtáblája Székelyudvarhelyen
A néppártosok felkérik az ombudsmant, emeljen alkotmányossági kifogást a román nemzeti ünnep megünneplését előíró törvény miatt - jelentette be a párt csütörtöki közleményében.

A kedden kihirdetett jogszabály kötelezővé teszi, hogy minden városban egy központi főút az „1918. december 1.” nevet viselje, és azt is előírja, hogy december elsején Románia központi és helyi hatóságai kötelesek nevelő hatású kulturális, történelemidéző programokat, valamint katonai parádékat kell szervezni.

Az EMNP úgy vélte, a Mircea Dușa védelmi miniszter által kezdeményezett törvény egyértelműen a székelyföldi településeket célozza meg, hiszen ezeket leszámítva szinte minden romániai városban létezik 1918. december 1. elnevezésű utca.

A Néppárt álláspontja szerint a most elfogadott törvény a román—magyar viszony normalizálása ellen hat, hiszen figyelmen kívül hagyja, hogy nem minden romániai állampolgár számára ünnep december első napja.

Az EMNP azt is sajnálatosnak tartotta, hogy a kormányon lévő RMDSZ nem foglalt egyértelműen állást a törvénnyel szemben. Azt is felrótta az RMDSZ-nek, hogy a szövetség két képviselője – „figyelmetlenségből vagy talán meggyőződésből – megszavazta a tervezetet”.

Az EMNP úgy ítéli meg, hogy a törvény sérti a települési önkormányzatok alkotmányba foglalt autonómiáját, hiszen utcák elnevezéséről, és helyi rendezvények szervezéséről rendelkezik. Ezért a párt arra kéri a nép ügyvédjét, emeljen alkotmányossági kifogást a törvény ellen.
Csíkszereda az egyedüli megyeszékhely Romániában, ahol nincsen 1918. december 1. utca. 
►► Sepsiszentgyörgyön pedig az önkormányzat jövő heti ülésének a napirendjén szerepel, hogy a jelenlegi 1918. december 1. utat osszák három részre, az egyik rész őrizze meg a jelenlegi nevét, a másikat nevezzék el Petőfi Sándorról, a harmadikat pedig Mihai Eminescuról, a románok nemzeti költőjéről. A korábbi átnevezési kísérletek rendre meghiúsultak.
►►► December elsejét 1990-ben nyilvánították Románia nemzeti ünnepévé. A dátum az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés napját jelöli, amelyen az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és Románia egyesülését.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | EMNP