2014. október 28., kedd

Amerikai közvetítés, avagy a hazugság politikája

Semmi, az égvilágon semmi nem alapulhat a hazugság pillérein. Még a hazugság és a szélhámosság szinonimájaként számon tartott politika sem. Sajnos a politikusok öntudatlan túlélési reflexként, eszme-, ideológia-, szín- és oldaltól függetlenül, évezredek óta szennyezik hazugságaikkal a közéletet.


Románia, magyarság, székely autonómia, magyar-román kapcsolatok, RMDSZ, PER, FPER, Tamás Sándor, Antal Árpád,
Tamás Sándor és Antal Árpád sajtótájékoztatója Sepsiszentgyörgyön 2014. október 27-én.
Vajon Tamás Sándor és Antal Árpád, az RMDSZ háromszéki vezetői is ezt teszik most, amikor arról tájékoztatnak, hogy „amerikai” közvetítéssel tárgyalásokat folytattak a román féllel székely autonómia-ügyben?

Az RMDSZ honlapján is olvasható közleményből - a két politikus beszámolója alapján - végre kiderült, hogy mi volt a témája az erdélyi magyar közvéleményt október eleje óta foglalkoztató, Brassó Pojánán lezajlott titkos tárgyalásoknak, melyek keretében RMDSZ-es politikusok román pártok képviselőivel egyeztettek a román–magyar viszonyról az „amerikai” Asociația Friends of the Project on Ethnic Relations (FPER) civil szervezet közvetítésével.

Tamás és Antal, akik Kelemen Hunor RMDSZ-elnök felhatalmazásával ültek kerekasztalhoz, senkit nem nevesítettek meg a résztvevők közül, a tárgyalásokon a román parlamenti pártok képviselői, amerikai civil szervezetek, valamint az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének a képviselői vettek részt.

Nem tudni tehát, kik ültek a kerekasztal túlsó görbéjén, nem tudni, kikkel tárgyalt Tamás és Antal, azt viszont bírósági akta bizonyítja, hogy az általuk megnevezett „amerikai” civil szervezetet ez év májusában jegyezték be a Bukaresti 2. Körzeti Bíróságon; az 1991-ben alapított amerikai anya-szervezet, a Project on Ethnic Relations (PER), 2012 decemberében bezárta kapuit. Nem tudni azt sem, hogy Allen H. Kassof, a szervezet volt igazgatója milyen minőségben közvetített, mint ahogy az sem, hogy kinek a közvetítésével tárgyaltak Antalék februárban és márciusban, ha az egyik szervezet 2012-ben megszűnt, a másik pedig csak 2014 májusában alakult?

Kérdés, hogy Tamás és Antal, akiket - elmondásuk szerint - név szerint „idézett” a FPER, ezen tények tudatában vettek részt a kerekasztal-megbeszéléseken és állnak most a nyilvánosság elé, vagy csak ártatlan szereplői ennek az egyre átláthatatlanabb történetnek, aminek szálait a korrupció vádja miatt szenátori tisztségéről nemrég lemondott Viorel Hrebenciuc és bűnszövetkezetének prominens tagjai mozgatják?

Ezt a (szín)játékot, mint annyi mást az elmúlt 25 évben, nem tiszta lapokkal játsszák. Valakik durván megtévesztik a közvéleményt azt az illúziót keltve, hogy amerikai segítséggel Székelyföldön létrejöhet az autonómia, annak a látszatát keltve, azt hazudva, hogy ők az autonómiáért harcolnak, és ezért őket „megfigyelik, lehallgatják és megfélemlítik”.

Noha egyes politikakutatók úgy vélekednek, hogy „a hazugság a modern demokráciákban a politika fontos része”, én úgy gondolom, a cél nem szentesíti az eszközt még a kisebbségi politikában sem.

Az igazság elferdítése, a ködösítés csak látszólag szolgál közös érdekeket. Valójában a hazugság eszközével dezinformáló és manipuláló politikus, akitől nem áll távol a korrupció sem, megtagadja magától azt, hogy a közössége hiteles vezéregyénisége legyen, mert tetteivel nem a közösség érdekeit szolgálja, hanem annak aspirációt kihasználva, annak törekvésein erőszakot elkövetve csupán önmagát fényezi. Érdemtelenül.

Akarjuk, hogy az autonóm Székelyföldnek hazug, manipulálható, a diverzió eszközeként használható, akarva vagy akaratlanul a megtévesztő propaganda részeivé váló vezetői legyenek? Akarunk egyáltalán autonómiát ilyen vezetőkkel?
Kerekes Gyula

Mikor hazudtak és mikor nem?

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Fotó: rmdsz.ro