2014. október 21., kedd

Abszurd: Magyarországon megadózzák az internetet

Nagyon úgy néz ki, hogy végleg elvesztettük Orbán Viktort és a Fideszt: jobb híján rávetették magukat az internetre, a vélemény- és szólásszabadság bástyájára.


internetadó, Magyarország, távközlési adó, pénzügy,
Pálfordulás: hat éve, ellenzékben a Fidesz még tiltakozott az internetadó ellen. Változó idők, változó nézetek.
Amikor Brüsszeltől Washingtonig mindenki az Orbán-diktatúráról beszél, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelenti, hogy jövőre Magyarországon bevezetik az internetadót.

A magyar távközlési szolgáltatók eddig hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek különadót. A netadó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz. A magyar kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

A távközlési szolgáltatóknak jelenleg magánszemélyek után 2 forintot, üzleti előfizetők esetében 3 forintot kell fizetniük hívásonként és megkezdett percenként, valamint a küldött szöveges és multimédiás üzenetekért.

Az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. A szolgáltatóknak az adót havonta a kell befizetniük. A törvény nem tiltja az adó áthárítását a fogyasztókra.

Hogy mire alapozzuk a bevezetőben tett állítást? 2008-ban a második Gyurcsány-kormány idején a Fidesz még vehemensen tiltakozott az ellen, amit most előterjesztett: a párt honlapján még ma is olvasható az a határozott hangvételű közlemény, melyben „az internetadó tervének visszavonására szólít fel a Fidesz”, mert:
Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.