2014. október 6., hétfő

A nap képe: kopjafák az Aradi Vértanúknak

Újabb kegyhellyel gazdagodott a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos: az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira emlékező gyásznapon, hétfőn, 13 kopjafát állítottak az aradi tizenhármak emlékére.


aradi tizenhármak, aradi vértanúk, történelem, megemlékezés, évforduló, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Csólyospálos, kopjafa, Balázs Antal
Egyformák, de más-más fából faragottak, mert „minden ember más fából van faragva”.
A Nemzedékek terén felállított kopjafákat, melyeken nemcsak a mártírhalált halt honvédtábornokok neve olvasható, hanem az alapanyagul szolgáló fa neve is magyarul és latinul, Balázs Antal sepsiszentgyörgyi nyugalmazott tanító, fafaragó ajándékozta a településnek.

Anti bácsink néhány éve Sepsiszentgyörgyön is hasonló gesztust tett: a városnak faragott és adományozott 13 kopjafát 2011. október 6-án avatták fel a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren. Ott, a sorban az első olajfából készült, amelynek nyersanyaga éppen Csólyospálosról került Sepsiszentgyörgyre.

A csólyospálosi avatóünnepségen részt vett a sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Vegyes Dalárda is, amelynek Anti bácsi aktív tagja.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.