2014. október 22., szerda

A korrupt istenek vége. Miért most?

A játék nagy mesterei által az utóbbi 25 évben kiépített és szinte tökélyre vitt korrupt politikai rendszer hihetetlen sebességgel omlik össze napról napra. A román politikai osztály sokkolt állapotban van.  


Európai Unió, NATO, Románia, korrupció, Viorel Hrebenciuc, fekete kedd, Ilie Sârbu, Ion Adam
Ilie Sârbu, Ion Adam és Viorel Hrebenciuc, az illegális erdő-visszaszolgáltatási ügy gyanúsítottjai
Még távol vagyunk a bírósági ítéletek megszületésének pillanatától, de a politikai rendszeren belüli hatások radikálisak lesznek. A most történő események fordulópontot jelentenek.

Az évek során a pártok elutasították a társadalomból érkező üzenetek figyelembe vételét és nem kívántak felhagyni a korrupt hatalomgyakorlási modellel.

A választási sikert a pénzvezetékhez való hozzáférés, az ország forrásainak megcsapolását szolgáló mechanizmusok uralása eszközének tekintették. Az EU- és a NATO-csatlakozás után a pártok megtagadták az ugyanilyen típusú üzenetek figyelembe vételét, melyeket ezúttal a nyugati partnereink küldtek.

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, a híres EEM követelményei még ma, hét év után sem valósultak meg teljesen. Egyet ígértek Brüsszelben és Washingtonban, és mást tettek idehaza.

Mindaz, amit külső nyomásra évek alatt felépítettek, majdnem szertefoszlott a „Fekete Kedd” típusú napok alatt. Ezek az emberek abban az illúzióban éltek, hogy ha magukat a Szövetségesek leghűségesebb partnereinek mondják, akkor eltűrik majd a korruptságukat, a feltételek nélküli és minél szorosabb együttműködésért elfogadott árként.

De drámaian megváltozott a globális kontextus. A bukaresti korrupció vezetői, mohóságuktól elvakultan, figyelmen kívül hagytak két jelentős üzenetet, melyek idén érkeztek Joe Bidentől és Victoria Nulandtól.

Mit mondtak az amerikaiak? Hogy ha korrupt vagy, nem lehetsz megbízható szövetséges. Egyszerűen problémává válsz és nem megoldássá. Az új globális helyzetek közepette, amikor Oroszország megkérdőjelezi a biztonsági világrendszert és minden eszközzel igyekszik destabilizálni az euró-atlanti szövetséget, a korrupció megtűrése a NATO határánál lévő egyik kulcsfontosságú államban az ajtók kitárásával és aztán a védelmi falak lerombolásával lenne egyenértékű.

A helyzet még tovább bonyolódott az európai államok egész sorában, főleg Magyarországon bekövetkezett fejlemények miatt, mely politikai és gazdasági céljai elérése érdekében egyre szorosabb együttműködést alakított ki Oroszországgal.

Magyarország eltávolodik a nyugati modelltől, a liberális demokrácia értékeitől, és a szomszédaira nézve aggasztó politikákat hirdet meg az autonómiapárti tervek támogatásával egy olyan térségben, melyet amúgy is instabilitás és geostratégiai természetű konfliktusok terhelnek meg, Ukrajna pedig az éppen napirenden lévő példa erre.

Ilyen körülmények között a korrupció elsődleges fenyegető tényezővé válik a nemzetbiztonságra és a Szövetség biztonságára nézve. Az amerikaiak, a Szövetségesek biztonságát az 5. cikkelyen keresztül szavatolókként elküldték a harmadik üzenetet is, szintén Victoria Nulandon keresztül: 
Hogyan tudnak éjszakánként a NATO 5. cikkelyének ernyője alatt aludni, miközben nappal az „illiberális demokráciát” hirdetik, a nacionalizmust bátorítják, korlátozzák a sajtót, vagy démonizálják a civil társadalmat?! Ugyanezt a kérdést teszem fel azoknak is, akik megvédik az igazságszolgáltatás vizsgálatától a korrupt hivatalosságokat, megkerülik a Parlamentet, amikor az felel meg nekik, vagy olyan üzleteket kötnek, melyek a nyíltan hangoztatott változatosságra törekvő politikák dacára növelik országaik egyetlen energiaforrástól függését.
Persze, Orbán Viktor magára ismerhet ebben az üzenetben, de a védett korruptakra vonatkozó figyelmeztetés teljes mértékben érvényes Romániára.

Miért most? Hát mikor, miután a korrupt rendszer választások révén regenerálódik?
Ion M. Ioniţă

Bazi nagy román erdőirtás
Egyre közelebb a börtönhöz a „Rózsaszínű Patkány”

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Adevărul | EuroCom