2014. szeptember 26., péntek

Via Revolutiae: Kolozsváron fejezte be forradalmi emlékfutását Juhos Gábor

Kolozsváron fejezte be csütörtök este a Via Revolutiae elnevezésű közel 540 kilométeres romániai emlékfutását Juhos Gábor hosszútávfutó.


autonómia, Erdély, Juhos Gábor, magyarság, maraton, Maraton Székelyföld Autonómiájáért, Székelyföld, temesvári forradalom, Via Revolutiae,
A képre kattintva galéria nyílik.
A maratonfutó szeptember 14-én indult a temesvári forradalom első áldozatának tekintett Újvárossy Ernő sírjától, és Arad-Nagyvárad-Székelyhíd-Érmihályfalva-Szatmárnémeti-Szilágymenyő-Zilah útvonalon jutott el Kolozsvárra. Emlékfutása mind a 12 napján a maratoni 42 kilométeres távnál nagyobb távolságot tett meg.

Juhos Gábor az 1989-es forradalom megannyi helyszínén emlékkoszorúkat helyezett el. Kolozsváron a sétatéri 1956-os emlékművet és az 1989-es forradalom főtéri emlékművét is megkoszorúzta. Emlékfutása végén kijelentette: jobban érzi magát, mint valaha.

autonómia, Erdély, Juhos Gábor, magyarság, maraton, Maraton Székelyföld Autonómiájáért, Székelyföld, temesvári forradalom, Via Revolutiae,
Juhos Gábor újságíróknak nyilatkozik.
A képre kattintva galéria nyílik.
A jelenlévő újságíróknak elmondta, a romániai forradalomban elesettek emlékére vállalta az erőpróbát, de minden erdélyi futásával az erdélyi autonómiatörekvéseket is képviselni kívánja. Naponta 5-6 órát szaladt, a leghosszabb egy nap alatt megtett táv 57 kilométer volt. Sokszor verte el az eső futás közben, de ez nem befolyásolta az eltervezett menetrendet. Köszönetet mondott mindenkinek, aki hosszabb-rövidebb szakaszon vele tartott. Kijelentette, minden szaladó társ plusz erőt adott neki.
KAPCSOLÓDÓ:
►A Gáborral készült exkluzív interjúnk ITT olvasható
A Kolozsvár főterén álló forradalmi emlékmű mellett Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte a hosszútávfutót. Elmondta, jó lenne, ha sokan követnék a példáját, és különböző polgári kezdeményezésekkel állnának elő.
Akkor leszünk sikeresek, hogyha mindannyian cselekvő módon részt vállalunk a közösség küzdelmeiben - jelentette ki Izsák Balázs.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotók: Facebook/EMNT/Mohácsi László Árpád és Katona Mihály