2014. szeptember 25., csütörtök

Szeptemberi zimankó: mínusz hat fok Csíkszeredában

Mínusz hat Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet csütörtök reggel Csíkszeredában. A Románia hideg pólusának tekintett székelyföldi városban ez volt a második fagyos szeptemberi nap, miután egy héttel ezelőtt mínusz három fokot mértek hajnalban.


Csíkszereda, fagy, Hargita megye, időjárás, Székelyföld,
Illusztráció. Balázs Attila/MTI felvétele.
Hargita megye több településén is hasonlóan hideg volt az éjszaka, Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz 2,4 fokot mértek.

A korai hidegek miatt Csíkszeredában már szeptember közepén beindították a fűtést az óvodákban, bölcsődékben, és csütörtökön a távhőszolgáltatás is elkezdődik a közintézményekben.

A csíkszeredai tömbházlakások 25-30 százaléka távfűtéses, többségüket saját gázkazánnal fűtik, míg a családi házakban a fafűtés a legelterjedtebb. Egy 85 négyzetméteres tömbházlakás fűtési számlája a téli hónapokban havi 800 lej körüli. A fafűtéses lakásokban ennél mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak a fűtési költségek. Romániában a nettó átlagfizetés 1719 lej volt júliusban. Az állam szociális alapon fűtéspótlékot biztosít a rászorulóknak, de az országos rendszer nincs tekintettel arra, hogy Csíkszeredában hónapokkal hosszabb és az átlagosnál lényegesen hidegebb a tél.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere elmondta:
A jogszabályokat Bukarestben fogadják el, ott novemberben jön el a hideg időszak, ezért a fűtéspótlék is csak novembertől márciusig jár. Bukarestben nem méltányolják a sajátos helyzeteket, csupán a Csíkba telepített román rendőröknek és csendőröknek fizetnek pótlékot fizetnek a mostoha körülményekért.
A mai negatív értékek már vészesen közelítenek az 1977-ben beállított mínusz tíz Celsius-fokos szeptemberi csíkszeredai hidegrekordhoz. Hargita megye szeptemberi melegrekordját is Csíkban mérték 1952-ben: a valaha feljegyzett legmagasabb szeptemberi hőmérséklet 33,8 fok volt a székelyföldi városban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI