2014. szeptember 11., csütörtök

Székely vásár Csíkkozmáson: Ponta szavazatokat vásárolt

Hatvankilenc székelyföldi önkormányzat képviselője vehetett át csütörtökön a Hargita megyei Csíkkozmáson támogatási szerződést, vagy iskolabuszt Victor Ponta miniszterelnöktől.


államelnök-választások, Románia, Victor Ponta, Ponta-kormány, Kelemen Hunor, RMDSZ,
Kelemen Hunor és Victor Ponta. No, mit adsz cserébe?
A helyi fejlesztési terv keretében megkötött székelyföldi támogatási szerződésekkel azt szerettük volna tanúsítani - mondta Ponta -, hogy Románia valamennyi polgára haszonélvezője lehet a román kormány támogatási programjainak, azok nem csak a moldvaiaknak vagy az oltyánoknak szólnak.

A román kormányfő megemlítette: amikor augusztus 3-án részt vett a Nyerges-tetőn tartott 1848-as megemlékezésen, a szimbolikus térben tett lépést a normalitás felé, most pedig a pragmatikus lépéseknek érkezett el az ideje.

államelnök-választások, Románia, Victor Ponta, Ponta-kormány, Kelemen Hunor, RMDSZ,
A háttérben Ponta pragmatikus lépésének kézzel fogható eredménye. Ennek most örülünk kellene, ha nem éreznénk úgy, hogy ismét árulás áldozatai lettünk.
Pontát elkísérte Székelyföldre Liviu Dragnea fejlesztési miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes is, aki azt a reményét hangoztatta, hogy a novemberi elnökválasztáson a székelyek is úgy szavaznak, hogy az jó legyen az országnak. Dragnea abban is reménykedik, hogy 2015-ben nyugodt és racionális párbeszédet folytathatnak a magyarság képviselőivel amely elvezethet a mindenki vágyait kielégítő megoldáshoz, és „minél több kompetencia helyi szintre kerülhet”.

A ceremónián felszólaló Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ a jó kormányzás, és a helyi közösségek fejlődésének biztosítása végett lépett be a kormányba, és döntését azóta sem bánta meg.
A ceremónia után újságírói kérdésre Victor Ponta kijelentette, ha a decentralizálás és az autonómia ugyanazt jelenti, akkor nincsen vitája a székelyföldiekkel. Ponta hangsúlyozta, a politikai párbeszéd híve, és senkinek nincs joga megsértődni, ha valaki tárgyalni kíván valamiről. A miniszterelnök azt is nyomatékosította, egyedül az RMDSZ-t tekinti az erdélyi magyarok legitim képviselőjének. Jónak tartotta, hogy az RMDSZ ott van az önkormányzatokban, a parlamentben és a kormányban egyaránt, mert általa a magyar közösség van jelen a döntéshozásban és a végrehajtásban.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke egy magyar gyermekeknek szánt román tankönyv kéziratát adta át a miniszterelnöknek kérve, támogassa a tankönyv kiadását, hogy általa a székelyföldi gyermekek is jobban megtanulhassanak románul.

A csíkkozmáson aláírt támogatási szerződések keretében mintegy hatvan Hargita és Kovászna megyei önkormányzat kapott együttesen 12 millió lej értékű támogatást a román költségvetésből elsősorban infrastrukturális beruházások befejezésére.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI