2014. szeptember 1., hétfő

Sepsiszentgyörgyi alkotók nyerték az első Nemzetközi Népismereti Filmszemlét

A dr. Kós Károly Közhasznú Alapítvány szervezésében 2014. augusztus 29-31. között a Szilágy megyei Sztánán - a néprajzkutató szülőfalujában - első alkalommal tartották meg a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét.


Kós Károly Közhasznú Alapítvány, kultúra, néprajzkutatás, Kós Károly, Meszesek, Vargyasi Levente, Kinda István, Sztána, Nemzetközi Népismereti Filmszemle,
Vargyasi Levente, Kinda István és Hoffmann Edit muzeológus a Meszesek baróti bemutatóján.
A szervezők négy témakörben  - a tárgyi néprajz, a szellemi néprajz, a néprajzosokat bemutató portré és az élő néprajz Kalotaszegen - írtak ki pályázatot. A rendezvény fővédnöke dr. Cseri Miklós néprajzkutató, kultúráért felelős helyettes magyar államtitkár volt.

A filmszemle első díját Vargyasi Levente fotográfus-filmes és Kinda István néprajzkutató „Meszesek” című néprajzi dokumentumfilmje nyerte el; a film egy eltűnőfélben lévő népi mesterséget, a mészégetést mutatja be vargyasi „szereplőkkel”.

A kétfős stáb munkájának szakmai és anyagi hátterét a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Nemzeti Múzeum, valamint ezek fenntartója, Kovászna Megye Tanácsa biztosította.

 A vargyasi mészégetőkről készült dokumentumfilm előzetese:A pályázatra csaknem 60 alkotás érkezett a környező országokból, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a 18 - 9 román és 9 magyar - filmet, amelyek részt vettek a versenyben.
Kós Károly (1883-1977)
Posztumusz Ybl Miklós-díjas építész, grafikus, író, könyvkiadó, politikus, Erdély politikai és művészeti életének jelentős alakja. 
Építészként a kalotaszegi és székely népi építészet felhasználásával sajátos stílust alakított ki, amely a szecesszióhoz kapcsolódott. Könyvet is írt Erdély népének építőművészete címmel. Tervezett templomokat, lakóházakat, restaurált középkori építményeket. Főbb épületei: Budapesten a Városmajor utcai iskola (Györgyi Dénessel), az óbudai református parókia (Zrumecky Dezsővel), a zebegényi templom (Jánszky Bélával), a sepsiszentgyörgyi Leánygimnázium és Székely Nemzeti Múzeum, valamint ő tervezte a kispesti Wekerle-telepet is. 
Irodalmi műveinek tárgyát legtöbbször Erdély múltjából merítette. Számos értékes tanulmányt tett közzé a magyar művészetről: A lakóház művészete, A székely nép építészete, Falusi Építészet
2013-ban Sztánán felavatták szobrát, amely Gergely Zoltán szobrászművész alkotása.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.