2014. szeptember 3., szerda

Román tévés magyarellenes kirohanása

Magyarellenes gyűlöletkeltésért az Országos Audiovizuális Tanácsnál és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is bepanaszolta Radu Banciut, a román B1 hírtelevízió egyik szerkesztő-műsorvezetőjét egy civil szervezet. Az ActiveWatch közleményét a maszol.ro tolmácsolta.


Románia, média, magyarság, magyarellenesség, etnikai gyűlölet, gyűlöletkeltés, ActiveWatch, Radu Banciu, B1,
Radu Banciu
A civil szervezet szerint a csatorna augusztus 27-i Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában az audiovizuális törvényt sértő, a magyarokat diszkrimináló módon foglalkozott a székelyföldi autonómia témájával, a műsorvezető pedig lealacsonyító hangon beszélt a magyarokról, és etnikai gyűlöletet szított.

A műsorvezető apokaliptikus képet festett a székelyek esetleges önrendelkezésének következményeiről:
Ha a parlament elfogadja az autonómiatörvényt, Székelyföldön mészárlások lesznek. A régióban élő románokat megfosztanák az összes joguktól – hangzott el az adásában
Banciu azzal támasztotta alá állítását, hogy Székelyföldön eddig is atrocitások áldozatai voltak a románok.
Elképzelhetik, mi lesz majd, ha életbe lép az autonómiatörvény. A románok nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. (…) Olyan ez, mintha őzikéket eresztenénk be az oroszlánketrecbe – jelentette ki.
A műsorvezető szerint még rosszabb lesz a románok helyzete Maros megyében, ha az autonómia erre a megyére is kiterjed. Banciu egyenesen népirtást vizionált. „Tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon” – fogalmazott.

► A műsor ITT tekinthető meg; Banciu „ámokfutása” a 32. percnél kezdődik.
Feljelentették az ügyészségen Banciut
► Felmérés: a románok utálják a magyarokat

Az ActiveWatch szerint a B1TV újságírója a műsorban törvényszegő módon összekeverte a tényeket a saját elfogult véleményével. Nem magyarázta el az ok-okozati összefüggést a törvény szövege és a várható „tömegsírok és mészárlás” között, nem nevezte meg azokat az állítólagos atrocitásokat, amelyeknek a románok eddig is áldozatai voltak. „Pánikot és félelmet keltett a nézőkben” – érvel az emberjogi szervezet.

A közérdekű nyilvánosság és a tisztességes tájékoztatás felett őrködő ActiveWatch korábban is szót emelt a román médiában észlelt magyarellenes megnyilvánulások miatt. 2012-ben a civil szervezet feljelentette a román közszolgálati televíziót, mert az megtagadta az Erdélyi Magyar Néppárt választási hirdetésének sugárzását.

Idén júniusban az ActiveWatch a zászlók használatát szabályozó törvény tervezett szigorítása ellen tiltakozott, ellenezve azt is, hogy kötelezővé tegyék a reggeli himnuszéneklést a romániai iskolákban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI via maszol
Fotó: paginademedia.ro