2014. szeptember 11., csütörtök

Rengett a föld Székelyföldön

A Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengést regisztráltak szerda este, helyi idő szerint 22 óra 45 perckor Romániában. A romániai Országos Földtani Intézet a Vráncsa-térségben, 105 kilométeres mélységben mérte a rengést, aminek epicentrumát Buzó megyében, Kovásznától 39, Kézdivásárhelytől 52 kilométerre jelezte.


földrengés, Székelyföld, Vráncsa-övezet, Románia, Richter-skála,

A Facebook közösségi oldalon többen azonnal jelezték: majd minden székelyföldi településen érezhető volt a földmozgás, amit - a román hírcsatornák beszámolói szerint - Bukarestben, a román fővárosban is észleltek. Anyagi kárról sehonnan nem érkezett jelentés.

A Székelyföldtől délkeletre elhelyezkedő Vráncsa-térség nemcsak Románia, hanem Európa legaktívabb szeizmikus övezete. Az itteni földrengések nagy mélységben történnek, ezért nagy területeket ráznak meg elsősorban Románia déli és keleti régióiban.

A Vrancea-övezetben évente száz körüli a gyenge és 8-12 közötti a négyes-ötös erősségű rengések száma, a térséget a közepes, 70-200 kilométeres mélységben bekövetkező rengések jellemzik; évszázadonként 4-5 erős földrengés is be szokott következni, amelyek potenciálisan akár a 7-7,8-es erősséget is elérhetik.

Amint azt a geológiai intézet illetékesei korábban elmagyarázták, a térségben több tektonikus lemez találkozik, amelyek a Kárpát-kanyarban az erdélyi lemez alá gyűrődnek be. Földrengések akkor keletkeznek, amikor a mélyben a déli vagy a keleti lemezből letörik egy darab, és azt a térséget rázzák meg jobban, amelyik alatt a tektonikus lemez sérült. 

Idén március 29-én mértek ötös erősségű földrengést itt, a tavalyi legerősebb rengés az október 6-án mért 5,5-ös volt. Az augusztus 24-én mért legutóbbi földrengés 4,6-os erősségű volt.

1977. március 4-én Románia délkeleti részét egy Richter-skála szerint 7,2-es erősségű földrengés rázta meg, 1600 ember halálát és több mint 11 ezer ember sérülését okozva. Az akkori katasztrófában 30 ezer épület dőlt romba, és további 200 ezer épület rongálódott meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI