2014. szeptember 9., kedd

Rangos szakmai díjat kapott a sepsiszentgyörgyi színész

Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja vehette át idén a Kaszás Attila-díjat.


kultúra, színház, Nagy Alfréd, Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház, Kaszás Attila-díj, Színészünnep
Pokorni Zoltán, az elismerés egyik alapítója átadja a meghajló nőt ábrázoló szobrocskát - Paulikovics Iván alkotása - az idei nyertesnek, Nagy Alfrédnak.
Az elismerés azokat hivatott díjazni, akik az előző évadban egyszerre mutattak kiemelkedő színvonalú művészi teljesítményt és jelentős közönségszervező és közösségépítő tevékenységet fejtettek ki társulatukon belül, megjelenítve a díj mottóját is: „Embernek lenni nem szerep”.

A korábban legtöbbször a fővárosban megrendezett Színészünnepnek Pécs és Székesfehérvár után idén a Győri Nemzeti Színház adott otthont. Az idei díjra mintegy negyven magyar nyelven játszó teátrum állított jelöltet, akik maguk közül választották ki a három döntőst.

kultúra, színház, Nagy Alfréd, Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház, Kaszás Attila-díj, Színészünnep
Nagy Alfréd
A négy napon keresztül zajló Színészünnepet záró díjátadó előtt Pogány Judit, az Örkény Színház művésze, Schneider Zoltán, a Radnóti Színház társulatának tagja és Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze versengett a díjért.

Pogány Judit Örkény István Macskajátékának Orbánnéjaként, Schneider Zoltán Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című művének Johanjaként, míg Nagy Alfréd Tadeusz Slobodzianek kortárs lengyel szerző Ilja prófétájában, a Második szerepében lépett fel a fesztiválon.

A győztes Nagy Alfréd - aki az elismerés átvételekor azt emelte ki, hogy rengeteg embernek tartozik köszönettel, de közülük csak párját, Szendét említette - a hétfő esti gála után újságíróknak arról beszélt: fontosnak tartja, hogy a színészek tükröt tartsanak az emberek elé, de ezt a mélységeket megmutatva, nem pedig a felszínt súrolva kell megtenni.
Manapság a színház és a televízió is a szórakoztatás irányába hajlik egyre inkább, ilyen esetben még inkább szükség van olyan alkotásokra, olyan produkciókra, amelyek megpróbálják a mélyebb rétegeket is megérinteni, én inkább ebben vennék részt szívesen, mint a habok továbbhabosításában - mondta Nagy Alfréd
Nagy Alfréd
1977-ben, Gyergyószentmiklóson született, 2001-ben diplomázott a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen. Több filmszerepet tudhat maga mögött, 2003-ban a legjobb drámai páros díjával tüntették ki a sepsiszentgyörgyi Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon, 2009-ben pedig a Fiatalok Kisvárdáért nevű szervezet Őstehetség díját vehette át a Magyar Színházak XXI. Fesztiválján.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Duna Híradó