2014. szeptember 29., hétfő

Érdekességek a kávéról

Japán, a felkelő nap országa volt az első, ahol 1983. szeptember 29-én egy teljes napot szenteltek a kávé és a kávékultúra megünneplésére. A japánok kezdeményezését számos nemzet átvette, 2009 óta pedig hivatalosan ezen a napon tartják a Kávé Világnapját.


kávé, kávézási szokások, a kávé világnapja, New York kávéház, Japán Kávéház, Francesco Illy
A világ második legnépszerűbb itala.
Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok pedig a dél-amerikai kontinensen találhatók, a kávé kultúrája Afrikából, egészen pontosan Jemenből indult.

A kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Ám amióta az első őrölt, pörkölt kávébab felhasználásával készített italt jóízűen elfogyasztották Jemenben, évszázadok teltek el, mára pedig a kávé a víz után a világ második legnépszerűbb itala lett.

Bár a kávé növénynemzetség számos fajt számlál, két faj terméséből készítenek kávét. Az egyik az arábika kávé, amely lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig az úgy nevezett robuszta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a koffeintartalma. A különböző kávéfélék a termőhely adottságai, a kávébab minősége, a pörkölés, a főzés és az elkészítés módjának kombinációiból származnak.

A kávé frissítő, élénkítő hatását már korán felfedezték: a muzulmán szertartásrendhez tartozó virrasztásokon részt vevő vallásgyakorlók terjeszthették el a 15. század második felében. Nem sokkal később pedig a feketekávé fogyasztása beköltözött az első kávéházakba, amelyek először az arab világban nyitották meg kapuikat.
Érdekes tények a kávéval kapcsolatban:
  1. A kávé név arab eredetű, eredeti jelentése pedig „a bab bora”.
  2. A kőolaj után a kávé a világkereskedelem másik legnagyobb értékben gazdát cserélő áruja.
  3. Nemcsak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.
  4. A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum-, azaz légmentes csomagolást.
  5. Törökországban érvényteleníthették a házasságot, ha a férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.
  6. A kávétermesztés két és fél magyarországnyi embernek biztosít megélhetést a világon.
  7. A közvélekedéssel ellentétben nem a nagy kávés nemzetek fogyasztják a legtöbb forró frissítőt: a finnek fejenként évi 12 kilogrammal vezetik a listát, a norvégok majdnem 10, az izlandiak 9 kilogrammal férnek fel a dobogóra.
  8. Évente 500 milliárd csésze kávét fogyaszt a világ, ez naponta 1,37 milliárd, óránként 57 millió, percenként 956 ezer és másodpercenként 16 ezer csésze.
Hogy a kávéfogyasztás az öreg kontinensen is divatba jöjjön, arra közel másfél évszázadot is várni kellett: az első európai kávéház a La Bottega del Caffé Velencében nyílt meg 1624-ben.
A magyar fiatalok kávézási szokásai
Az első magyarországi kávéház csaknem száz évvel később, 1714-ben nyílt meg. Néhány éven belül megsokszorozódott a számuk, és az elkövetkezendő 200 évben valósággal virágzott a magyar kávé és kávéházkultúra, amelyek a szellemi és művészi élet központjaivá váltak.

A "kávéházak városa" titulust Budapest 550 regisztrált kávéházának köszönhette: a New York, a Pilvax, az Abbázia vagy a Hadik csak néhány a legismertebbek közül. Ennek az időszaknak egyik legendás intézménye a Japán Kávéház, amelynek törzsvendége volt József Attila, Rejtő Jenő és Szinyei Merse Pál is.

A második világháború után néhány évvel, a kommunizmus éveinek kezdetekor a kávéházak többségét bezárták, a többit államosítva működtették tovább, Budapest évtizedekre elveszítette kávéház-fővárosi rangját, amit a rendszerváltás óta gyorsuló lépésben szerez vissza.
► Kávéházi séták Budapesten
Ingyenes városi sétákon ismerkedhetnek meg az érdeklődők ősszel a múlt századforduló Budapestjének kávéházaival, sorra járva az olyan legendás kávéházakat, mint a Zrínyi, az Orczy vagy a Fészek klub.
Az első nyilvános séta a kávé világnapján, szeptember 29-én indul, amikor újra nyitja átmenetileg az egykoron nagy hírű Japán kávéházat (ma Írók boltja) a Douwe Egbert Omnia.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: HVG | MTI | Nestlé