2014. szeptember 18., csütörtök

Ma eldől, független ország lesz-e Skócia?

A skótok ma szavaznak arról, hogy függetlenné váljanak-e az Egyesült Királyságtól. A szavazólapon az a kérdés szerepel majd, hogy „Független ország legyen-e Skócia?”. A szavazóknak az „Igen” vagy a „Nem” szó beikszelésével kell választ adniuk a kérdésre.


Skócia, népszavazás, függetlenség, Nagy-Britannia, függetlenségi népszavazás
A népszavazási kampány mélyen megosztotta a skót társadalmat: „Igen” és „Nem” feliratok egy lakóház két egymás alatti ablakában a skóciai Edinburghben.
A referendum kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát nagy valószínűséggel az dönti el, hogy a mintegy 600 ezer bizonytalan, vagy preferenciáját titkoló szavazó közül hányan vesznek részt a referendumon, és merre szavaznak.

A Skóciában élő tizenhat éven felüliek szavazhatnak, nekik vagy brit, vagy nemzetközösségi vagy valamely EU-tagállam állampolgárságával kell rendelkezniük. A legutolsó adatok szerint 4 millió 285 ezer 323 ember regisztrált előzetesen, hogy szavazhasson. Ez a 16 év feletti skóciai lakosság 97 százaléka - s így ez lesz a nemzet történetének legnépesebb választása. Mintegy 800 ezer ember regisztrált úgy, hogy voksát postai úton adja le, ezeknek csütörtök 21 óráig kell beérkezniük.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 8 órakor nyitnak és 23 órakor zárnak. A szavazás végén várhatóan nem közölnek exit poll-eredményeket, az eredmények péntek reggel válnak ismertté.

Szűk többségben a függetlenségellenes tábor

Skócia, népszavazás, függetlenség, Nagy-Britannia, függetlenségi népszavazás
A függetlenséget elvetők szűk többségét mutatják a csütörtöki skót népszavazás előtt elvégzett utolsó közvélemény-kutatások, amelyekből kitűnik az is, hogy a brit uniót a női szavazók menthetik meg.

A The Daily Telegraph brit napilap megbízásából az Opinium közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat azt jelzi, hogy a bizonytalanok kiszűrésével számolva jelenleg 52 százaléknyian vetnék el Skócia függetlenné válását, és 48 százalék voksolna az elszakadásra. A függetlenségellenes szavazótábor előnye a vasárnap elvégzett előző felmérésben még hat százalékpont volt ennél a cégnél; innen szűkült azóta a most mért 4 százalékpontra.

Az Opinium adataival pontosan megegyező megoszlást mutatott ki két másik országos közvélemény-kutató is. Az ICM, amely a The Scotsman című skót lap számára végezte el új felmérését, illetve a Survation, amely a Daily Mail skóciai kiadásának megbízásából mérte a szavazói preferenciákat, egyaránt a függetlenségellenes oldal 52 százalékos támogatottságát mutatta ki az elszakadást pártolók 48 százalékos arányával szemben.

Az Opinium felmérésének részletes lebontása jelentős eltéréseket mutat a férfi és a női választók preferenciái között. A cég kimutatta, hogy a választásra jogosult nők közül 58 százaléknyian készülnek nemmel voksolni az elszakadásra a csütörtöki referendumon; a függetlenséget 42 százalékuk támogatja, vagyis a női szavazótáborban 16 százalékponttal vezet a brit unió fenntartását pártoló oldal. Az előny vasárnap óta 2 százalékponttal nőtt.

A férfiak között ugyanakkor többségben vannak a függetlenségpártiak: a férfi szavazók 53 százaléka mondta azt, hogy Skócia elszakadására kíván voksolni, és 47 százalékos a függetlenségellenes tábor támogatottsága. A népszavazási részvétel példátlannak ígérkezik: a teljes mintán belül a megkérdezettek 91 százaléka mondta azt, hogy mindenképpen elmegy szavazni.

A skótok csaknem fele ugyanakkor úgy érzi, hogy a népszavazási kampány mélyen megosztotta a skót társadalmat, és károsította Skócia viszonyát az Egyesült Királyság többi nemzetével. Az Opinium vizsgálatába bevontak 49 százaléka vélekedett így.

Egyesült Királyság, függetlenség, Nagy-Britannia, népszavazás, Skócia, Alex Salmond
Alex Salmond skót miniszterelnök és Nicola Sturgeon miniszterelnök-helyettes.
A skótok relatív többsége mindazonáltal elhiszi Alex Salmond skót miniszterelnöknek, hogy Skócia független országként is megtarthatná a fontot fizetőeszközéül. A megkérdezettek 47 százaléka szerint Skócia tovább használhatná a fontot akkor is, ha elszakadna Nagy-Britanniától, és 37 százalék volt ellenkező véleményen.

A népszavazási kampány elsődleges ütközési pontja éppen az volt, hogy mivel fizetne Skócia, ha függetlenné válna. A font közös további használatától London már jó ideje és mereven elzárkózik, arra hivatkozva, hogy a brit költségvetés és a Bank of England - a brit jegybank - nem vállalhatja magára „egy másik ország” gazdasági-pénzügyi kockázatait.

Salmond ugyanakkor rendre azt hangoztatja, hogy a fontunióról szóló hivatalos megállapodás mindkét fél érdeke, és a skót kormányfő szerint ezért ez a megállapodás létre is jönne Skócia elszakadása esetén.

Alex Salmond kedd este, a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva is ezzel érvelt, mondván: Skóciát senki nem akadályozhatja meg a font további használatában, és a józan ész is azt diktálja, hogy megállapodás jöjjön létre a valutaközösségről Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között.
KAPCSOLÓDÓ:
Székely autonómia skót segítséggel
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Reuters | Daily Telegraph