2014. szeptember 18., csütörtök

Jobb később, mint soha: közvitára bocsátotta autonómiatervezetét az RMDSZ

Megannyi ígérget és huzavona után az RMDSZ végre közzétette a Székelyföld autonómiáját előirányzó törvénytervezetét csütörtökön, ezzel a szövetség utat nyitott a tervezetről folytatandó közvita előtt.


autonómia, RMDSZ, MPP, Románia, autonómiastatútum-tervezet, székely autonómia, Kelemen Hunor, Székelyföld, magyarság,
Kelemen Hunor
A dél-tiroli autonómiamodellt román jogi környezetbe átültető statútummal az RMDSZ a román egységes és oszthatatlan állam keretében óhajt autonómiát biztosítani a Maros, Kovászna és Hargita megyei településeket magába foglaló Székelyföld Régiónak.

A régió fővárosa Marosvásárhely lenne, a Regionális Tanács székhelye Székelyudvarhelyen, az adó- és pénzügyi hivatalok központja Csíkszeredában lenne, az autonóm régió többi végrehajtó szerve pedig Sepsiszentgyörgyön működne.
A statútum meghatározza azokat a jogköröket, amelyek regionális hatáskörbe kerülnének, leírja a régió pénzügyi működését - az adók mintegy fele helyben maradna -, és az etnikai arányosság elvét érvényesítené a regionális intézményekben, közöttük az igazságszolgáltatás szerveiben - mutatott rá Kelemen Hunor.
Ez is egyike lenne azon jogszabályoknak, amelyek a romániai magyar közösség kulturális, nemzeti identitásának megőrzéséhez szükséges törvényes garanciáit képezik.
Rámutatott: az RMDSZ és a magyar közösség stabilitási tényező volt a román politikában, az is akar maradni, és az autonómiastatútum sem szakadár törekvés. Az állam nem szűnik meg ezen a területen (...) A prefektusi hivatal is megmarad, a megyék megmaradnak - részletezte az RMDSZ elnöke.
Újságírói kérdésére, hogy miért dolgozott ki az RMDSZ újabb autonómiastatútumot, és miben különbözik az új tervezet a Székely Nemzeti Tanács statútumától, amelyet tíz éve egyszer már beterjesztett a bukaresti parlament elé néhány RMDSZ-es képviselő, Kelemen Hunor annyit mondott:
Ez jobb. Intézményrendszerben, működésben, hatáskörökben, mindenben.
Kelemen Hunor szerint ebben a pillanatban a román társadalommal folytatandó „ésszerű” közvita és az előítéletek eloszlatása a legfontosabb: a törvénytervezet parlamenti előterjesztésére az RMDSZ nem szabott magának határidőt.

Az RMDSZ elnöke megerősítette, a közzétett tervezetet nem lehet elfogadni a hatályos román alkotmány keretei között, a szövetség új alkotmány megalkotását fogja javasolni.

Az felvetésére, hogy amennyiben nem kívánja az RMDSZ együttműködési feltételül szabni a statútumot a román pártokkal való együttműködéshez és a parlamentbe sem terjeszti be a közeljövőben, hogyan lehet fenntartani a román társadalom érdeklődését az tervezett közvita iránt, az RMDSZ elnöke azt mondta:
Nem is cél fenntartani azt a magyarellenes hangulatot, amely a statútum egy munkapéldányának kiszivárgása óta jellemezte a romániai közéletet. Az RMDSZ elsősorban olyan konferenciákat, kerekasztalokat akar szervezni román politikusok és szakértők bevonásával, amelyek segítenek eloszlatni a magyar autonómiaigénnyel kapcsolatos félelmeket a román társadalomban.
VÉLEMÉNY:
Ion Cristoiu: Az RMDSZ autonómiatervezete egy Ponta érdekeit szolgáló diverzió

autonómia, RMDSZ, MPP, Románia, autonómiastatútum-tervezet, székely autonómia, Kelemen Hunor, Székelyföld, magyarság,


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2013. május 25-i Kongresszusán Öntudatra ébredő, erős Székelyföldet címmel fogadott el Határozatot. Ebben, egyebek mellett ez szerepel:


Az európai gondolkodás lassú térnyerése, majd az európai uniós csatlakozás megteremtette Székely- föld számára is a továbblépés feltételeit: kezdeti célkitűzésünk, mely szerint a kisebbségben élő európai nemzeti közösségek jogállásához hasonló autonómiák kivívásában látjuk közösségünk megmaradásának és gyarapodásának zálogát, immár nem tűnik irreálisnak. Ennek érdekében fontosnak tartjuk Székelyföld jövőbeni közjogi státusának az eddigi tervezeteknél részletesebb kidolgozását és mielőbbi parlamenti elfogadását, az ezzel kapcsolatos szakpolitikai kérdések rögzítését, a térségben élő román közösségek komfortérzetét biztosító törvényes feltételek kialakítását, valamint a romák társadalmi integrációját. Európa polgáraiként úgy gondoljuk, célkitűzéseink nem csak jogosak, hanem összhangban állnak az egységesülő Európát meghatározó alapvető folyamatokkal is. Fontosnak tartjuk, hogy az elkövetkezőkben intenzív társadalmi kampányokat szervezzünk annak érdekében, hogy a többségi társadalom tagjai számára elfogadhatóvá tegyük az autonómia fogalmát és konkrét mibenlétét, főként arra helyezve a hangsúlyt, hogy lebontsuk a Székelyfölddel kapcsolatos előítéleteket és tévképzeteket.

A fentiek értelmében indítja el A romániai Székelyföld autonómia statútuma című dokumentum közvitáját az RMDSZ. Minden érintett véleményét az autonomia@rmdsz.ro email címre, vagy a 400489 Cluj Napoca/Kolozsvár, str. Republicii/Majális utca, nr. 60 szám postacímre várják.

A tervezethez javaslatokat, észrevételeket is fűzhetnek majd a Facebook-profillal bejelentkező érdeklődők - ígérik az RMDSZ illetékesei.

Az immár hivatalos dokumentum elérhető és letölthető ITT.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | RMDSZ