2014. szeptember 19., péntek

Jobb Együtt: a skótok elutasították a függetlenséget

A péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint a függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást: a csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.


Alex Salmond, Egyesült Királyság, függetlenség, Nagy-Britannia, népszavazás, Skócia,
Jobb Együtt. Brit és skót színekbe öltözött skót férfiak.
Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte az „ellenfél” győzelmét.

A győzelem nagyobb arányú az előzetesen jósoltnál. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

Salmond a függetlenségpárti kampányt irányító szervezet, a Yes Scotland hívei előtt a skót fővárosban, Edinburghban péntek reggel kijelentette: elfogadja az eredményt. Hozzátette: a skótok többsége ez idő szerint úgy döntött, hogy nem kívánja Skócia függetlenné válását. Felszólította ugyanakkor a brit kormányt, hogy teljesítse a Skócia nagyobb önrendelkezésének megteremtésére tett ígéreteit.
A fair play jegyében kezet fog az ellentáborok két aktivistája a Skócia függetlenségéről
szóló népszavazáson.

Salmond helyettese, Nicola Sturgeon a BBC-nek kijelentette: a skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt.

Nicola Sturgeon „keserves csalódásnak” nevezte az eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymilliónyian szavaztak a függetlenségére. A miniszterelnök-helyettes leszögezte: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta. 

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, „Better Together” nevű szervezet vezetőjének, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszternek.

Cameron a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában kimondta:
Skóciát a jövőben még nagyobb önrendelkezési jogok illetik meg, de ebből az is következik, hogy az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának szintén nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.