2014. szeptember 17., szerda

Ion Cristoiu: az RMDSZ autonómiatervezete egy Ponta érdekeit szolgáló diverzió

Foksány felé haladva (...) az autórádiót az Europa FM-re állítottam, mely a hírek profizmusa miatt a második kedvencem a Radio România Actualităţi után.


RMDSZ, PSD, Victor Ponta, Románia, autonómiastatútum-tervezet, Székelyföld, diverzió, Kelemen-Ponta alku,
Liviu Dragnea, Victor Ponta és Kelemen Hunor Csíkkozmáson. Mihály László felvétele.
Nem kis meglepetést okozott számomra az egyik hír, melyet nem önmagában hírként, egyszerű információként ismertettek, ahogy azt a szerencsétlen szakmánk megkövetelné, hanem egy tendenciózus kommentár kíséretében. A hír Székelyföld RMDSZ által aláírt és nyilvánosságra hozott autonómiatervezetére vonatkozott.

Nem túl nehéz kitalálni, hogy a tendenciózus kommentár mit kívánt kifejezni: a tervezettel szembeni felháborodott aggodalmat, melyet veszélynek tartanak a román állam egységére, az ország függetlenségére és további hasonló dolgokra nézve. Az Europa FM – ismétlem – európai adónak számít, ahogy arra már a neve is igyekszik utalni.

Először is egy kihűlt hír felmelegítése, a besavanyodott nacionalizmus által táplált sajtóra hajazó vélemények leptek meg.

Aztán végiggondolva rájöttem, hogy nem volt okom a meglepődésre. Bejött az autonómiás diverzió! Még egy nyugati standardok szerint működő rádióadó szerkesztői is áldozatául estek. Akkor hogy ne esnének áldozatául a csausiszta standardokat követő PSD-s választók?!

Elmagyarázom.

Néhány év után, amikor az RMDSZ számára a kisebbségek helyzete eszköz volt minél több kiváltság megszerzéséhez elsősorban a kisebbség nomenklatúrája és kisebb mértékben a romániai egyszerű magyarok számára, a szervezet, az 1996-os választás után, belépett a kormányba.

Az RMDSZ jelenlétének a Demokratikus Koalíciós (CDR) kormányzásában megvolt a maga logikája.

A szervezet 1990 és 1996 között az ellenzék szövetségese volt az előbb a Bemzeti Megmentési Fronttal (FSN), aztán a PDSR-vel folytatott csatában, melynek célja egy igazi és nem egy látszatdemokrácia bevezetése volt, melyet Ion Iliescu „eredeti demokráciának" becézett. E csatán belül a kisebbségek jogai, általában és különösen a magyar kisebbségé lényeges célkitűzés volt. Egyrészt azért, mert az ellenzék európai, a nyugat által sürgetően követelt standardokra hivatkozott, másrészről azért, mert a mai PSD-től semmiben sem különböző PDSR a csausiszta nemzetkommunizmusra emlékeztető politikát gyakorolt, ami érthető, ha arra gondolunk, hogy Ion Iliescu pártját sok korábbi vezető olyan szervezetnek tekintette, mely esélyt adott nekik arra, hogy a demokráciában és a piacgazdaságban is megtalálják a számításaikat.

A Demokratikus Koalíció és a Demokrata Párt (PD) kettős győzelme az 1996-os parlamenti és elnökválasztáson hatévnyi harc után az RMDSZ győzelmét is szentesítette. Normális volt, hogy az RMDSZ részt vegyen a kormányzásban azokkal a szervezetekkel, melyek addig az elvtársai voltak, mely szervezetek – hatalomra kerülve – a nemzetiségekre vonatkozó modern program megvalósítását szavatolták.

Attól a pillanatban kezdődött el az RMDSZ számára a hatalom kedvéért prostituálódás hosszú időszaka. A szervezet csak és kizárólag a koncért fogadja el a hatalomban való részvételt, vagy a hatalom támogatását, aminek semmi köze nincs a magyar kisebbséget védő programhoz.

A CDR-PD-rezsim 2000-es összeomlása után az RMDSZ belemegy a PSD-rezsim parlamenti támogatásába, mely ellen, állítólag, 1990-től 2000-ig harcolt.

2004 és 2007 között az RMDSZ az Igazság és Igazságosság Szövetség (DA+PNL) mellett vesz részt a kormányzásban. A részvétel politikailag indokolt, ha a jogállamiságra vonatkozó program európaiasságára gondolunk. Miután a PSD-vel szövetkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elkergeti a kormányból a Demokrata Liberális Pártot (PDL), az RMDSZ nem vonul ellenzékbe. Továbbra is a kormány része marad, holott egy liberális párti kormányzat álcája mögé rejtett PSD-kormányzásról van szó.

A 2009-es választások után az RMDSZ a PDL-vel alakít kormányt. A Szociál-Liberális Szövetség (PSD+PNL) 2012-es hatalomra kerülésekor az RMDSZ ellenzékbe vonul. De ez csak egy látszatellenzék. A 2012 nyarán végrehajtott államcsíny-kísérletben való részvételével az RMDSZ gyakorlatilag az USL szövetségese. A keserves „ellenzéki” időszak 2014-ben ér véget, amikor az RMDSZ hivatalosan is a PSD kormányzati partnerévé válik.
KAPCSOLÓDÓ:
A Kelemen-Ponta mutyi titkos részletei
Székely vásár Csíkkozmáson: Ponta szavazatokat vásárolt
Mit mutat nekünk a posztdecemberi történelem?

Hogy az RMDSZ a politikai meggyőződésekre a legkisebb hajlamot sem mutató szervezetté vált.

A különféle román szervezetekkel történő szövetkezése egyetlen pillanatig sem veszi figyelembe a szervezet politikai programját és még kevésbé annak viszonyulását a magyar kisebbséghez.

Csak így magyarázható, hogy az RMDSZ egy nyilvánvaló besavanyodott nacionalista jegyeket magán viselő koalíció tagja. Victor Ponta Nagy-Romániához illő kitörései még homlokráncolást sem váltottak ki az RMDSZ részéről.

Amikor Románia kormánya az RMDSZ ellen lépett be a kisebbségek védelméről szóló – az RMDSZ büszkeségének számító – európai kezdeményezésről szóló perbe, a szervezet vezetője, Kelemen Hunor megelégedett egy látszatlemondással a kormányból. Az, hogy egy nem megfelelő személyt jelölt maga helyett az a manőver volt, amivel az RMDSZ vezetője továbbra is miniszterelnök-helyettes és művelődési miniszter maradt.

Victor Ponta Klaus Johannis németsége elleni támadásai reakció nélkül maradtak az RMDSZ részéről, holott a szervezetnek a román pártok nacionalista kisiklásainak bírálatát kellene a zászlójára tűznie.

Ilyen körülmények között hirdeti meg az RMDSZ a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezetét.

Az RMDSZ-nek eddig, néhány rutinszerű felhorkanástól eltekintve, semmilyen kezdeményezése nem volt a magyar kisebbség által megszerzett jogok ügyében.

Az autonómia váratlan előrángatása a kalapból nem egyéb, mint az elnökválasztás kapcsán a PSD-vel együtt kitervelt diverzió.

Amiből mindkét fél hasznot húz:
  1. Az RMDSZ azért, mert a szervezet elnökének, Kelemen Hunor államfőjelöltnek meg kell mutatnia a magyaroknak, hogy a korrupció révén megtollasodott magyar kiskirályok nem feledkeztek meg róluk,
  2. Victor Ponta azért, mert az RMDSZ-től való bizonyosfajta elhatárolódásokkal, sőt (jól kigondolt) támadásokkal is hős románnak mutathatja magát az erdélyi választók előtt.
A diverziót, sajnos, akaratlanul sok – amúgy jó szándékú – újságíró is támogatja, akik azt hangoztatják, hogy a magyar irredentizmus veszélye fenyeget az RMDSZ részéről, mely szervezetnek a „Hatalmon Maradás” az egyetlen programja.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Eurocom/Evenimentul Zilei