2014. szeptember 8., hétfő

GALÉRIA: a Petőfi Múzeum Koltón

A feltehetően Mária Terézia uralkodásának idején épült barokk stílusú kastély a Telekiek 18. századi kastélya. A birtok leghíresebb ura gróf Teleki Sándor 1848-49-es honvédezredes volt, kinek idejében igazi irodalmi központ működött itt.


Koltó, kultúra, költészet, magyarság, Petőfi Sándor, Petőfi-múzeum, Teleki Sándor, Teleki-kastély
A Petőfi Múzeumnak otthont adó Teleki-kastély Koltón.
A képre kattintva galéria nyílik!
A kor híres költője, Petőfi Sándor jó barátja volt Telekinek, és már két alkalommal megfordult a településen, mielőtt ide hozta hitvesét, Szendrey Júliát.

Az ifjú házaspár a kastélyban töltötte mézesheteit 1847. szeptember 9-től október 29-ig, ez idő alatt Petőfi huszonnyolc verset írt. A költemények zöme a híres somfa alatti kőasztalon íródott, ezt a fát Petőfi somfájának nevezik.

Bem József szobrot avattak Koltón

Két szobában láthatóak a hozzájuk fűződő emlékek: ruhák, az itt született versek, hímző asztal, képek. A kastély kertjében ott áll Petőfi kőasztala, amely mellett a kiszáradt somfa gyökeréből új fa nőtt ki, és természetesen Pogány Gábor Benő szobra, amely megörökíti Petőfi és Júlia szerelmét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.