2014. szeptember 16., kedd

Galéria: az olaszteleki Daniel-kastély

Erdővidék egyik legismertebb műemléképületét 1621-ben Daniel Mihály, Háromszék alkapitánya építtette a Bethlen Gábor fejedelemtől kapott birtokára. Az évszázadok során a késő reneszánsz stílusban épült kastély több átalakításon, bővítésen ment át, végső formáját a 20. század elején nyerte el.


Castle Hotel Daniel, Daniel-kastély, Erdély, Erdő, Olasztelek, Székelyföld,
Galériánk a képre kattintva nyílik — Fotó: Beliczay László/MTI
A kommunista államosítás után a kastély végigjárta az ilyen épületeknél szokásos utat: eredeti bútorzata elveszett, irodahelyiségek kaptak benne helyet, magtárként, vegyszerraktárként is szolgált, állapota folyamatosan romlott.

2010-ben egy fiatal háromszéki házaspár, Rácz Attila és Rácz Lilla tulajdonába került; az épület, mely az elmúlt időszakban több kulturális rendezvénynek is otthont adott, nemrégiben jelentős felújításon ment át: európai unós forrásokból szállóvá alakították, rövidesen Castle Hotel Daniel néven nyílik meg.
KAPCSOLÓDÓ TARTALOM: 
A Kálnoky-birtokok Székelyföldön
Károly herceg zalánpataki háza
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.