2014. szeptember 24., szerda

Ezer lejre büntették a skót-párti marosiakat

A Maros megyei csendőrség ezer lejes bírságot szabott ki mindazoknak, akik szeptember 16-án villámcsődületen fejezték ki Skócia függetlensége iránti támogatásukat.


A sepsiszentgyörgyi megmozdulás résztvevői. Szekeres Attila (Háromszék) felvétele.
A megmozdulás igazoltatott résztvevőinek az elmúlt napokban kézbesítették a bírságolási jegyzőkönyvet. Az érintettek kijelentették: nem fizetik ki a bírságot, és bíróságon keresnek jogorvoslatot.

A bírság indoklásában az áll, hogy be nem jelentett gyülekezést szerveztek Marosvásárhely főterén, és részt vettek a megmozduláson. 

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője már a megmozdulás napján elmondta a sajtónak: nem spontán eseményről volt szó, hiszen azt napokkal korábban meghirdették, és a megmozdulás szervezői is azonosíthatók. A helyi rendőrség parancsnoka nyomatékosította: ha háromnál több személy vesz részt egy eseményen, az a törvény értelmében gyülekezésnek számít, és engedélyköteles.

Az EMNT kezdeményezésére Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is mintegy 25-30 személy gyűlt össze kedd este, hogy villámcsődülettel fejezzék ki, támogatják Skócia függetlenedését.

A tüntetők Skócia függetlenségét hirdető feliratokat tartottak, székely és skót zászlót lobogtattak. A csődületek negyed óra után feloszlottak. A marosvásárhelyi villámcsődületen legalább ugyanannyi rendőr és csendőr jelent meg, mint tüntető, és a megmozdulás valamennyi résztvevőjét igazoltatták.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI via Székelyhon