2014. szeptember 30., kedd

Ello; erős kihívóra talált a Facebook

A fél világ az Ello nevezetű közösségi oldalon akar lenni, ide azonban (egyelőre) csak meghívásos alapon lehet bekerülni.


Ello, közösségi oldal, Facebook,
Az Ello-t nem érdekli, ki vagy.
Az Ello-t „privát” közösségi hálózatként még tavaly hozta létre néhány programozó és művész, s most meghívásos rendszerrel megnyitották a kapuit.

Bár a fiatalok között világszerte egyre lenézettebb Facebook versenytársaként számos konkurens portált készítettek az utóbbi időben, a tömegesen kilépők mintha valamennyien ide akarnának csatlakozni: nem hivatalos információk szerint óránként 35 ezer meghívóigénylés érkezik az oldalhoz, a felhasználók száma 3-4 naponta megduplázódik!

Mivel érték el ezt a sikert? Néhány egyszerű és roppant világos üzenettel:
  1. szemben a Facebookkal, az Ellón nincs szükség a valós név használatára, lehet álnévvel regisztrálni (ez főként a művészeknek fontos: az utóbbi időben számos előadó oldalát letiltotta vagy megszüntette a Facebook, amiért nem valódi nevét használta);
  2. az Ello nem pusztán ingyenes, hanem deklaráltan egyáltalán nem közöl hirdetéseket;
  3. felhasználóinak az adatait sem hirdetési, sem kereskedelmi célokra nem használják fel, és nem szolgáltatják ki senkinek ; az új közösségi oldal szerint a személyes adatok gyűjtése és értékesítése – az ingyenesség leple alatt – egyszerre hátborzongató és etikátlan;
  4. mindezt letisztult, világos, minden csicsától mentes, korszerű grafikai felületen teszi.
Simple, beautiful & ad-free.
(Egyszerű, szép és reklámmentes)

A regisztrációval nem rendelkezőknek egyébként az oldalon kevés kattintási lehetőségük marad: az egyik ilyen az „About” (Rólunk) oldal felkeresése, amin rögtön egy szándéknyilatkozattal találják magukat szemben, ami szerint „hisznek benne, hogy van egy jobb út”, hogy a közösségi hálózatnak „nem a manipuláció eszközének kell lennie”.

Ello, közösségi oldal, Facebook,
Ello-gó
„Te nem vagy termék” – mondják.

A tétel nyílt utalás a sokféleképpen idézett mondatra, miszerint ha valamit ingyen kapunk, akkor mi magunk vagyunk a termék.

Nehéz megtagadni a rokonszenvet egy ilyen szellemiséget hirdető oldaltól, de hasonlóképpen nehéz elgondolni, hogy ha nem hirdetésekből, akkor elindítói miből is fogják fenntartani. Most még, a váratlan sikert hozó indulás időszakában lehet pusztán lelkesedésből dolgozni, szervert üzemeltetni. De hogyan tovább?

Már kivált a csapatból az egyik alapító „atya”, Aral Balkan, mivel kaptak 435 ezer dollárt egy kockázatitőke-befektetőtől, s meggyőződése szerint az ilyen pénz már elfogadhatatlan nekik.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy az Ello megközelíti-e majd a Facebook elterjedtségét, s egyszer - ahhoz hasonlóan - még a fanyalgóknak is célszerű lesz regisztrálniuk rajta, mert hiszen „mindenki” ott van.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Híradó