2014. szeptember 3., szerda

Bözödújfalu, az Erdélyi Atlantisz

A közmédia a kéthetente jelentkező Átjáró című műsorában rövidfilmmel emlékezik meg a negyedszázaddal ezelőtt elpusztított Bözödújfaluról. A riportot szeptember 4-én, erdélyi idő szerint 14:25-től vetíti az M1. 


Bözödújfalu, bözödújfalusi templomtorony, Ceaușescu diktatúra, Erdély, kommunista falurombolás, magyarság, Románia, Székelyföld,
A leomlott római katolikus templom maradványai.
A képre kattintva galéria nyílik!
A Maros megyei falu valamikor Erdély egyik legszínesebb települése volt, gazdag néprajzi hagyományairól, vallási toleranciájáról volt híres országszerte. Míg a legendás Atlantiszt a természet erői süllyesztették el, addig a Bözödi-tó az értelmetlen falurombolás szimbóluma.

Ma már sokan csak ideális nyaralóhelynek tartják Bözödújfalut, a legtöbbünk számára viszont a vízzel elárasztott település a ceaușescui falurombolás örök jelképévé vált: egy víztározó építésének ürügyén telepítették ki az ott élőket a nyolcvanas évek végén, s ezzel végérvényesen eltüntettek egy több évszázados magyar falut.

Az Átjáró csütörtöki adása egy üdülőhelyi idillel indul: vidám strandolók relaxálnak egy hangulatos tó partján. Fokozatosan bontakozik ki a falu tragédiája.

„Nem is lehet kimondani, hogy milyen nagy bánat volt. Mikor költöztünk, végig sírtam – gondol vissza a kataklizmára Kinda Irma, akinek elsőként kellett elhagynia 1988-ban a települést. - Nem is lehet elfelejteni sohasem. Nagyon szép volt. Nem volt nagy falu, de összetartó nép lakta.”

Az ördögi terv kiagyalói egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve és szeretve, példás békességben.
Immár negyedszázada, hogy a nagyvilágban szétszóródott bözödújfalusiak együtt emlékeznek. Minden év augusztusában arra áldoznak egy napot, hogy egykori falujuk határában találkozzanak. Idén rossz hír fogadta a falutalálkozóra összeseregletteket: pár héttel ezelőtt ugyanis összeomlott az elárasztott falu utolsó „kőmementója”, a katolikus templom tornya is.

Az együttlétet a Bözödújfaluból származó Sükösd Árpád kezdeményezte. Neki köszönhető a „siratófalnak” nevezett emlékhely kialakítása is.
Ausztriában élek 1975 óta; még jobban fájt nekem az, hogy amikor az ember már haza tudott volna jönni, nem volt hova hazajönnie – emlékezik a távolba szakadt férfi. - A tó alatt van az, ahol én felnőttem.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Médiaklikk/közlemény 
Fotó: Haáz Sándor/MTI