2014. szeptember 30., kedd

Benedek Elek születésnapja, a népmese napja

Benedek Elek, a Magyar Népmese Napja, magyar népmesék, kultúra, irodalom, gyermekirodalom,
Benedek Elek
(1859-1929)
155 éve, 1859. szeptember 30-án született Székelyföldön, Kisbaconban Benedek Elek, a legnagyobb magyar meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője, Erdély szimbóluma, minden magyar gyermek Elek Apója.


A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ezen a napon ünnepeljük a mára már határokon átívelő mozgalommá vált Magyar Népmese Napját, amelyre idén tizedik alkalommal kerül sor; 2005. tavaszán a Társaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. 

Részlet a felhívásából:
Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!
Benedek Elek, a Magyar Népmese Napja, magyar népmesék, kultúra, irodalom, gyermekirodalom,
A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki és első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak úgy a magyar, mint más népek meséi felé.A 2014-es jubileumi, X. rendezvénysorozat központi eseményeit a Magyar Olvasástársaság szeptember 25-27. között Sepsiszentgyörgyön és környékén, Háromszéken tartotta. A sepsiszentgyörgyi „A jó szó vidékein” mottóval megrendezett országos népmese-konferencián a népmese elméleti és gyakorlati megközelítéseiről tanácskoztak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.