2014. szeptember 7., vasárnap

Bem József szobrot avattak Koltón

kultúra, történelem, magyarság, Koltó, Bem József, szoboravatás, Erdély, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Partium,

A minden évben szeptember első vasárnapján tartott hagyományos Petőfi-emlékünnep keretében felavatták Bem Józsefnek (1794-1850), az 1848/49-es szabadságharc lengyel származású tábornokának Koltón felállított mellszobrát vasárnap.


A Teleki-kastély kertjében újabb alkotással gazdagodott a hagyományaira büszke község: ezentúl a szabadságharc három nagy alakja, Petőfi Sándornak, Teleki Sándornak, Bem főintendánsának, a kastély egykori urának, valamint a tábornoknak az emlékét fogja őrizni.

A Koltó-katalini Református Egyházközség és a helyi önkormányzat összefogásával emelt mellszobor felállítását romániai, magyarországi és svájci intézmények, magánszemélyek mellett a magyar kormány is támogatta.  A Deák Árpád nagyváradi szobrászművész által készített alkotást Tőkés László református püspök, EP-képviselő és Csendes Lajos, Koltó polgármestere leplezte le.

Az ünnepségen részt vett Bem szülővárosának, a lengyelországi Tarnownak a küldöttsége, Hoppál Péter, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete is.

Hoppál Péter beszédében kifejtette: a költő, a gróf és a tábornok alakját a szabadság szeretetének eszméje kötötte össze, ez útjukat a Partium és Erdély felé irányította, ahol mindhárman együtt harcoltak a magyar szabadságért. Bemet méltatva az államtitkár hangsúlyozta, hogy az erdélyi hadjárat hősének kiállása példát jelentett a székelyeknek, akik körében tisztelete máig töretlenül él. Alakja, történelmi szerepvállalása, hősiessége a sok évszázados lengyel-magyar barátság megpecsételése.
Bemre úgy tekint történetírásunk, mint olyan stratégára, akinek elképzeléseiben az erdélyi magyarok és románok nem fordulnak szembe egymással. Noha a hadvezéri körültekintésben nem volt hiány, a szabadságharcos lelkesedés nem volt elég ahhoz, hogy a túlerőt legyőzze. A harc elbukott: a költő sorsa a hősi halál, Telekié és Bemé a külföldi bujdosás lett - fogalmazott az államtitkár.
Hoppál kiemelte, hogy bár 1848 után még nehezebb korszakok jöttek, most mégis magyarul lehet Koltón beszélni, nem „mások kegyelméből, rendőrtől figyelve gyűltünk most össze ünnepelni”. Az államtitkár arra kérte a koltóiakat, hogy őrizzék meg a szabadságharcos elődök emlékét, példaadásuk értelmét pedig magyarázzák el a felnövekvő nemzedékeknek.

kultúra, történelem, magyarság, Koltó, Bem József, szoboravatás, Erdély, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Partium,
Tőkés László ünnepi istentiszteletet tart Koltó református templomában.
A helyi református templomban megtartott istentiszteleten az 1849-es erdélyi hadjárat 165. évfordulójára emlékezve Tőkés László igehirdetésében elmondta, hogy az Erdély felszabadítására érkező Bem tábornok kiáltványt intézett az itt élő népcsoportokhoz jogegyenlőségükről, anyanyelvi és vallási szabadságukról biztosítva őket.
Bem József példájával és bátorságával üzen nemcsak nekünk, hanem a Kárpát-medence ifjúságának is, mert volt lelki ereje és hite újrakezdeni a vereségre álló szabadságharcot - fogalmazott szentbeszédében a püspök.
Tőkés László hozzátette, Bem „végigverekedte” a 19. század első felének szabadságharcait, tántorítatlanul helytállva Lengyelországban az orosz uralom ellen, a bécsi légió élén vagy éppen Erdély magyar hadait vezetve.
Amikor az erdélyi szabadságharc végveszélybe került és „hátba támadták a nemzetiségek is”, akkor nevezte ki Kossuth Lajos Bem Józsefet a hadsereg élére, aki ebben a helyzetben is fordítani tudott a harc menetén - emlékeztetett Tőkés László.
A Nagybánya mellett fekvő csaknem 1900 lelkes Koltó évente számos turista látogat el. A község Petőfinek köszönheti hírnevét: a költő 1846 és 1847 között több alkalommal járt a településen. A magyar irodalom szempontjából a leghíresebb látogatás 1847. szeptember 9. és október 19. között történt: Petőfi és Szendrey Júlia ekkor a mézesheteket töltötte Koltón, ahol a költő csaknem harminc verset írt meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI