2014. szeptember 5., péntek

Az ügyészségen is feljelentették a magyarokat gyalázó román tévést

ActiveWatch, B1, EMNP, etnikai gyűlölet, gyűlöletkeltés, magyarellenesség, magyarság, Minta, média, Radu Banciu, Románia, Székelyföld,
Mit lép vajon
az ügyészség?
Tőke Ervin, a Minta Egyesület elnöke a csíkszeredai ügyészségen tett bűnvádi feljelentést Radu Banciu ellen. A B1 hítévé szerkesztő-műsorvezetőjét gyűlöletkeltés és a közrend megzavarása miatt panaszolta be az EMNP ifjúsági partnerszervezetének vezetője - írja a Krónika.


A közérdekű nyilvánosság és a tisztességes tájékoztatás felett őrködő román civil szervezet, az ActiveWatch pár nappal korábban kiadott közleménye, miszerint a székelyföldi magyarság ellen irányított gyűlöletkeltésért bepanaszolta a tévést az Országos Audiovizuális Tanácsnál és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, futótűzként terjedt a magyar médiában.

A csatorna honlapján visszanézhető műsor óriási felháborodást váltott ki az erdélyi magyarok körében. Tőke Ervin is a sajtóból értesült arról, hogy Radu Banciu augusztus 27-i műsorában mit vizionált annak esetén, ha Székelyföld megkapná a területi autonómiát, és arról, hogy a magyarok mit kezdenének az ott számbeli kisebbségben élő román közösséggel.
Mi úgy gondoljuk, hogy a sovinizmus nem jó válasz a román–magyar problémákra, és amit elkövetett, az közösség elleni izgatás és a közönség tudatos félrevezetése, gyűlöletkeltés egy itt élő etnikum ellen.
Ha ennek a műsornak a hatására bárhol az országban egy magyart az utcán megvernek, megszúrnak, vagy bármi történik vele, ezért Radu Banciu és a hozzá hasonló politikusok, újságírók lesznek a felelősek. Úgy gondolom, az ilyen uszításért büntetni kell, az ilyesminek véget kell vetni - jelentette ki Tőke Ervin a csíkszeredai ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.
Román tévés magyarellenes kirohanása 
 A műsor ITT tekinthető meg; Banciu „ámokfutása” a 32. percnél kezdődik.

Az inkriminált műsorban Banciu úgy fogalmazott: amennyiben hatályba lépne Székelyföld autonómiája, „mészárlás lenne. A románok a mindennapi élet során a legkisebb jogokkal sem rendelkeznének.” A műsorvezető szerint a magyarok bármit megtehetnek majd, amit akarnak, mert nem lesznek törvények, pogromokat és tömegsírokat is vizionált.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.