2014. szeptember 30., kedd

A marosvécsi kastély visszakerült a jogos örököshöz

Kemény János báró leszármazottai kedden birtokba vették a marosvécsi kastélyt, amelyben az erdélyi helikoni írói közösség alakult és tartotta éves találkozóit.


restitúció, marosvécsi kastély, Erdély, Erdélyi Helikon, Helikon írói társaság, Kemény János, Kemény-kastély, II. Rákóczi György, Áprily Lajos, Bánffy Miklós, Berde Mária, Dsida Jenő, Jékely Zoltán, Kemény János, Kós Károly, Kuncz Aladár, Nyírő József, Reményik Sándor, Szemlér Ferenc, Tamási Áron, Tompa László, Wass Albert
A Kemény-kastély egyik sarokbástyája.
Az impozáns épületben államosítása óta egy neuropszichiátriai rehabilitációs központ működött; az intézmény számára az Európai Unió támogatásával építettek új épületegyüttest a településen.

Az elmúlt tíz napban a betegek költöztették, az intézmény további egy hónap haladékot kapott az épület teljes kiürítésére. A család ezután kíván dönteni a meglehetősen jó állapotban fennmaradt várkastély rendeltetéséről.

A Marosvásárhelytől 42 kilométerre északra fekvő marosvécsi várkastélyt 1648-ban ajándékozta II. Rákóczi György erdélyi fejedelem a Kemény családnak. Falai helyenként a háromméteres vastagságot is elérik. Az épületet többször átépítették, a körülötte levő parkot a 20. század elején alakították át.

A négy sarokbástyás kastélyban tartotta találkozóit a Kemény János író által 1926-ban alapított helikoni írói társaság. A közösség által szerkesztett folyóirat, az Erdélyi Helikon a két világháború közötti legjelentősebb erdélyi magyar kulturális lap volt. A társaságnak olyan jelentős írók és költők voltak a tagjai, mint Áprily Lajos, Bánffy Miklós, Berde Mária, Dsida Jenő, Jékely Zoltán, Kemény János, Kós Károly, Kuncz Aladár, Nyírő József, Reményik Sándor, Szemlér Ferenc, Tamási Áron, Tompa László, Wass Albert és mások.

A kastélyparkban megtalálható, Kós Károly által készített kőasztalt a Helikon írói ajándékozták Kemény Jánosnak és feleségének 1935-ben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Maszol