2014. szeptember 12., péntek

A Kelemen-Ponta mutyi részletei

Egy neve elhallgatását kérő RMDSZ-es politikus igazolta gyanúnkat: háttéralku van Victor Ponta román miniszterelnök csütörtöki csíkkozmási adakozási rohama mögött. 


Kelemen-Ponta alku, államelnök-választások, Románia, RMDSZ, Victor Ponta,
Tandemkampány: Kelemen Hunor és Victor Ponta. Mihály László felvétele.
A Hargita megyei községben a román kormányfő úgy szórta a pénzt az újautó-illat okozta mámortól elbódult székely elöljárók között, mint egy hiphop-előadó milliós költségvetésű videoklipjének forgatásán. A tökéletes vidéki székelyruhás csűr-udvarképet némiképpen csorbította a dús keblű táncoslányok hiánya, nah de heh, nem mindennap csütörtök!

Summa summarum, nem kevesebb mint 3,5 millió euró röppent a két „magyar” megye omladozó tanintézményeinek, kátyús útjainak, elavult víz- és csatornahálózatainak feljavítására, no meg a jól bejáratott klienscégek bankszámláira. Nehéz eldönteni, hogy ez a pohár most félig tele van, vagy félig üres. A csudába! Örülnünk kellene, hiszen csak igen ritkán fordult elő az elmúlt 25 évben, hogy ilyen bőkezűen mérték a pénzt nekünk. Általában ennek az ellenkezőjén munkálkodtak: több-kevesebb sikerrel próbálták ellehetetleníteni a régiót. Vesztünkre, saját sorainkból is akadt bőven cinkostársa a bukaresti tébolyultaknak.

Hatvanvalahány székelyföldi település gyermekei ezután a 21. századhoz méltó körülmények között, biztonságban juthatnak el az iskolába, megfelelő körülmények között tanulhatnak, lesz folyóvíz a házban és lesz vízöblítéses illemhely, de vajon ők és a többi hetvenvalahány település magyarjai milyen árat fizetnek ezért? Ne legyünk naivak! Annál azért sokkal dörzsöltebbek vagyunk, hogy ennek a mézesmadzag-húzogató elnökválasztási kampánygesztusnak bedőljünk.

A két jó barát és államfőjelölt, koalíciós- és kormánypartner csíkkozmási együtt-egymásért ceremóniája egyedülálló a maga nemében a világpolitikában, de Romániában, a lehetetlen lehetőségek országában ez is lehetséges.

A magyar jobboldal és a román baloldal között lavírozó Kelemen „kilépünk, lemondok” Hunor és pártja hamarosan közvitára bocsájtja az MPP-vel közösen kidolgozott Székelyföld autonómia statútum tervezetet - a dokumentumot már közkinccsé tette egy román hírportál -, amiről még a magyar-ügyben toleránsabb hangot megütő román politikai elemzők is azt állították: atomjaira robbantja szét a kormánykoalíciót. Egy fenét!

Pontáék tudják: az RMDSZ most is csupán választási propagandaeszközként használja az autonómiát, ezért cseppet sem izgatják magukat a törvénytervezet miatt, inkább a kezüket dörzsölik örömükben, mert az soha nem jöhetett volna jobb időben. A statútum mindkét félnek hathatós muníciót szolgáltat majd a kampány idejére, ami hozza a kötelező szavazatokat úgy Kelemennek, mint Pontának. A választások után majd lefedik a bilit, és minden visszakerül a jól kitaposott, régi balkáni mederbe.

Szóval milyen titkos megállapodás húzódik meg a Ponta-Kelemen tandemkampány mögött? Lássuk csak! Az államelnök-választások első fordulójában szerzett szavazatait a másodikban Kelemen átengedi Pontának. Ezt már most kész tényként kezelhetjük. Ennek tükrében Kelemen Hunor elsőre fölöslegesnek tűnő látszatkampánya azért szükséges, hogy a felek tisztán lássák, ki milyen pénzzel megy a vásárba. Szintén az alku tárgya: az autonómia statútumot az RMDSZ nem fogja a parlament elé terjeszteni, amit azzal magyaráznak majd meg, hogy alkotmányos szempontból is elfogadhatóvá szeretnék formálni, illetve megvárják, hogy az alaptörvény módosításához szükséges megfelelő politikai légkör alakuljon ki Romániában. Ehhez kiváló ürügyet szolgáltat a román Legfelső Bírói Tanács, a romániai bírák és ügyészek szakmai testületének közleményben megfogalmazott kifogása.

Mit kap Kelemen és az RMDSZ cserébe? Románia majdani elnökének székelyföldi baráti látogatásai, az egynyelvű – csak román – feliratú (!) iskolabuszok és a régióba pumpált pénz csak a kezdet. RMDSZ-es forrásunk elárulta: elnökké választását követően – most fogózzanak meg! – Kelemen Hunort bízza meg kormányalakítással Victor Ponta. Némi finomhangolással maradnak a mostani koalíciós feltételek és arányok és, akárcsak most, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes lesz a kormány igazi vezetője.
A két párt nehézsúlyú kulcsfigurái és háttéremberei már rábólintottak a mutyira. Ha Románia megérett arra, hogy Klaus Johannis személyében egy kisebbségi politikus reális eséllyel pályázzon az államelnöki tisztségre, akkor miért ne - mondta informátorunk.
Az „üzlet” mindkét fél számára kifizetődő lesz: az egekig ugrik majd Románia külföldi megítélése, a révbe ért RMDSZ pedig végérvényesen befogja a fanyalgók száját, egycsapásra megszűnik a székely szimbólumok elleni hadjárat, ezzel ellehetetleníti az autonomistákat, megszünteti létjogosultságukat itthon és külföldön egyaránt. Milyen stratégiával fordulnak majd azok a székelyekhez, vagy a nyugati kancelláriákhoz segítségért autonómia ügyben, mikor az egységes és oszthatatlan román nemzetállam kormányfői tisztségét egy csíkkarcfalvi születésű tősgyökeres székely tölti be?

Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.