2014. augusztus 26., kedd

VIDEÓ: Hazatért Gábor Áron rézágyúja

Végleg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban maradhat Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja. A székelység történelmi ereklyéjét 2010. március 15-én hozták haza Székelyföldre, jóllehet a bukaresti Országos Történelmi Múzeum csak „kölcsönbe” adta az ágyút.


Gábor Áron, Gábor Áron rézágyúja, Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, magyarság, kultúra, Székelyföld, Túróczi Mózes, 1848-49-es forradalom és szabadságharc,
Gábor Áron háromszéki ágyúöntő egyetlen fennmaradt rézágyúja a Székely Nemzeti Múzeumban, Sepsiszentgyörgyön.
A székelyek szabadsághoz való ragaszkodásának jelképe egy múlt héten elfogadott kormányhatározat értelmében került vissza a székelyföldi intézmény tulajdonába.

1849-ben, a szabadságharc bukása után a túlélők a földbe rejtették a fegyvereket: a földből, csatornaásáskor került elő 1906-ban az egyetlen megmaradt ágyú. Az ereklyeként őrzött fegyver 1923-ban a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került, majd 1971-ben Bukarestbe vitték, ahol az akkor létrehozott Román Nemzeti Történeti Múzeumban helyezték el.

A 2010 márciusában hazahozott ereklyét csupán kölcsön adta az Országos Történelmi Múzeum, ennek vagyonkezelésében volt a jogilag állami tulajdont képező múzeumi tárgy. A tulajdonjog rendezésére cserét ajánlott fel a Székely Nemzeti Múzeum: az intézmény a szemerjai aranyleletből származó 61 római arany­dénárt, 12, az erősdi kultúrához tartozó tárgyat és az ágyúcső mását ajánlotta fel az ágyújért cserébe.


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó bástyája Háromszék volt, amikor már mindenhol letették a fegyvert, itt továbbra is ellenálltak a császári seregeknek. Ennek az önvédelmi harcnak biztosított fegyvert a bodvaji vashámorban, majd a kézdivásárhelyi Turóczi-műhelyben öntött 93 ágyú, amelyet közadakozásból, illetve a székely templomok harangjaiból öntött Gábor Áron, a székelyek kétszáz éve született legendás tüzértisztje.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Duna Híradó