2014. augusztus 29., péntek

Tőkés László az elnökválasztásról, az erdélyi magyarság megosztottságáról és a székely jelképekről

A nagyváradi polgármesteri hivatal eltávolíttatná a székely zászlót Tőkés László európai parlamenti képviselő helyi képviselői irodájáról, mondván, hogy „reklámzászlókat” nem lehet engedély nélkül kitenni. Tőkés László azonnal fellebbezett a közigazgatási bíróságon, pénzbeli büntetést helyeztek kilátásba ellene.


Tőkés László, EMNT, államelnök-választások, székely zászló, Victor Ponta, Ungureanu-kormány, MOGYE,

Az ügy egy pimasz megcsúfolása Székelyföldnek, a székely zászlónak és annak, amit jelképez, vagyis a székely önrendelkezésnek, a területi autonómiának és általában a magyarságnak - állapította meg Tőkés László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának ma reggeli adásában.
A polgármesteri hivatal jogászai tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a székelyzászló, azért veszik célba, és ez által akarják lekicsinyelni az ügy fontosságát.
Az EP-képviselő kiemelte: Magyarországon is szolidaritást vállaltak annak idején a székely és magyar jelképek iránt, így nem szűkülhet be a romániai, erdélyi magyarság ügye sem Székelyföldre. Ezért készül a partiumi régió zászlója, a román Sabin Gherman pedig adott esetben már az erdélyi zászlót kívánja kitűzni. A székely zászló mögött konkrét jogi és politikai küzdelem húzódik meg - tette egyértelművé.

Novemberben tartják az államelnök-választást Romániában. Két magyar is indul: Kelemen Hunor RMDSZ-elnöke és Szilágyi Zsolt, akit az EMNT is támogat. Tőkés László a magyarság megosztottságát feszegető kérdésre reagálva leszögezte: nem szabad összetéveszteni a plurális és a monolitikus egységet.
Torkig vagyunk már a volt kommunista rendszerből örökölt, totalitárius rendszerekre jellemző kötelező egységgel. Hát miért vívtuk ki a demokráciát, a szabadságot, hogy ne éljünk a választás szabadságának jogával? Pont fordítva áll a helyzet - fogalmazott.
Úgy vélte, egy „esélyt egyáltalán nem jelentő” megméretkezésen a magyar politikai opciókat és programokat nyilvánosság elé lehet vinni, ütköztetni lehet az érveket, ami által be lehet gyűjteni azokat a magyar szavazatokat is, amelyek elmaradnának a politikai kiábrándultság és a nemzetpolitika sikertelensége miatt.

Szerinte az RMDSZ csupán választási propagandaeszközként és alibiként használja az autonómiát, így az EMNT-nek kötelessége az autonómia ügyét felmutatnia és képviselnie.

Tőkés egy titkos paktumot sejt az ellenségeskedés háttérében: az RMDSZ korábban már is „lepaktált az akkori szocialistákkal, utódkommunistákkal, most is minden Kelemen Hunorra begyűlő szavazat Victor Ponta számlájára fog menni” - jelentette ki.
Augusztus elején, Nyergestetőn már el is kezdték a közös kampányolást, amikor Ponta személyében egy olyan jelöltek hitelesítettek, aki éppen az RMDSZ részvételével fennálló Ungureanu-kormányt buktatta meg magyarellenességből, és azóta is az autonómia ellen beszél, a székely jelképeket üldözi, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet lehetetlen állapotban tartja - húzta alá.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Híradó/Kossuth Rádió/180 perc