2014. augusztus 6., szerda

Tele vannak adalékanyagokkal a Romániában forgalmazott mustárok

Rengeteg adalékanyagot tartalmaznak a romániai kereskedelemben kapható mustárok; az üzletekben olyan termékeket is árulnak, amelyek nyolc adalékanyagot tartalmaznak, és csak 15 százalékban mustármagot – hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei. A vizsgálat eredményeit az adevarul.ro román hírportál ismertette.


mustár, mustármag, adalékok, adalékanyagok, Románia, konyha, fogyasztóvédelem,
Kapható olyan is, ami nem tartalmaz egyetlen adalékanyagot sem?
Nagyon alacsony a mustármag-tartalom a mustárokban, maximum 30 százalékos, de olyan termék is kapható a kereskedelemben, amelynek csak 15 százaléka a mustármag. A román fogyasztóvédelmi szakemberek 29 márkát vizsgáltak meg a román üzletekben forgalmazott mustárok közül.
A nyári időszakban több mustárt vásárolnak a fogyasztók, akik legtöbbször az olcsóbb terméket választják, amely nem mindig a jobb megoldás. A fogyasztóknak meg kell érteniük, hogy fontos a termékek címkéjét elolvasni, ezen feltüntetik mennyiségi sorrendben az összetevőket, köztük az adalékanyagokat is – mondta a vizsgálatot követően a fogyasztóvédelmi hatóság igazgatója, Sorin Mierlea.
A 29 vizsgált mustár között 10 tartalmazott 3 különböző adalékanyagot, ezek között a Knorr klasszikus mustárja, a Maestro Giani tormás mustár, a La minut mustár vagy a Tecuci csípős mustár. A Profi és az Auchan áruházláncok saját termékeinek címkéjén 3-3 E-szám szerepel.

A klasszikus Mega Image, a tormás Kamis, az édes és zamatos Cora, illetve az édes Univer mustár csak két-két adalékanyagot tartalmaz. A legrosszabb választás a nyolc különböző adalékanyagot tartalmazó csípős Orizont mustár.

A kereskedelemben forgalmazott legegészségesebb mustár a vizsgálat szerint a Kaufland üzletlánc Benita nevű terméke, mely nem tartalmaz egyetlen adalékanyagot sem. Sorin Mierlea azt is elmondta, hogy aggasztó a mustárok magas cukortartalma is.

Hirdetés ____________________________________________________
emi-tábor, Erdélyi Magyar Ifjak

A fogyasztóvédelmi hatóság előző, a termékek adalékanyag-tartalmát vizsgáló elemzéséből kiderült, hogy a ketchupok sem egészségesebbek, sőt rengeteget adalékanyagot tartalmazó igazi kalóriabombák. A gyümölcsös ízesítésű sörök pedig sokszor rosszabb választásnak bizonyulnak, mert bár kevesebb bennük az alkohol, akad olyan termék is közöttük, amely 12 különböző adalékanyagot tartalmaz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: adevarul.ro via maszol.ro