2014. augusztus 20., szerda

Kolozsváron szentelték meg a Magyarok kenyerét

A kolozsvári Szent István templomban az erdélyi történelmi magyar egyházak képviselői szentelték meg azt a kenyeret, amit a Kárpát-medence magyarok lakta települései által adományozott búzából készült lisztből sütöttek.  


magyarok kenyere, Kárpát-medence kenyere, magyarság, augusztus 20, Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Napok
Kárpát-medence kenyere. Hozzávalók: kunsági búza, vajdasági kovász, erdélyi só, kárpátaljai forrásvíz, valamint felvidéki és erdélyi pityóka.
A liszt Pécsről érkezett a kincses városba; a kenyeret később Tordaszentlászlón, a helyi lelkésznél sütötték meg.
  
Kolozsvár és Pécs 20 éve ápolja a testvértelepülési kapcsolatot, így természetes volt, hogy a kincses város is részt vesz a Magyarok kenyerének sütésében.
Az összetartozásunk, együvé tartozásunk, egymásra figyelésünk üzenetét hordozza magában, és ezáltal a program által nemcsak a kolozsváriak, hanem a kalotaszegi, Szamos-menti, Aranyos-menti magyarság is érezheti ennek az összetartozásnak az erejét, az egymásra figyelésnek az erejét, az itt élő magyar közösség, illetve a Pécsen élő magyarok között - mondta Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.
A fennmaradt lisztet a dévai Szent Ferenc Alapítvány és a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Egészségügyi Gyermekotthon kapja meg.

Kárpát-medence kenyere

A Magyar Napok keretében szelték meg és osztották ki szerdán Kolozsváron a Kárpát-medence kenyerét is, amelyet kunsági búza, vajdasági kovász, erdélyi só, kárpátaljai forrásvíz, valamint felvidéki és erdélyi burgonya felhasználásával sütöttek Szolnokon.


magyarok kenyere, Kárpát-medence kenyere, magyarság, augusztus 20, Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Napok
A magyarok, ha összefognak, nagy dolgokra képesek: Európa legnagyobb kenyérsütő kemencéje Szolnokon.
A nemzeti színű szalagokkal átkötött, kétszáz kilós kenyeret tíz önkéntes vitte fel a Kolozsvár főterén felállított színpadra. A kenyeret az erdélyi történelmi magyar egyházak képviselői szentelték meg.

Szolnok városa és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere, majd 2013-tól a Kárpát-medence kenyere című programját.

A 200 kilogrammos pityókás kenyér tésztáját a sepsiszentgyörgyi Diószegi László vezetésével öt határon túli város pék mestere dagasztotta és gyúrta egybe kedden a Szolnoki Művésztelepen, ahol tavaly megépült Közép-Európa legnagyobb házi kenyérsütő kemencéje.
A sütés a szokásos méretű kenyereknél jóval hosszabb ideig és magasabb hőfokon: mintegy 6 órán át, 400 Celsiuson történt - mondta Diószegi László.
Éppen ezért az asztallapnyi, lepényszerű kenyér felületén vastag hamukéreg képződött, amelyet néhány percnyi hűlés után késsel és kifejezetten erre a célra szerkesztett kaparóval távolítotel.

A szerda reggelre kisült kenyeret délután felszentelték és szétosztották az ünneplők között, hasonló méretű és összetételű párját pedig szerda délelőtt útjára indították Erdélybe. Ott a szolnokiakkal egy időben fogyasztották el a Kolozsvári Magyar Napok résztvevői.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Duna Híradó