2014. augusztus 25., hétfő

István, a király árva és nehéz sorsú gyerekekkel

Határon túli árva és nehéz sorsú gyerekek adják elő az István, a király című rockoperát szombaton a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. A rockoperában szereplő kétszáz gyerek kárpátaljai, székely- és csángóföldi, valamint vajdasági gyermekotthonokból érkezett. A Regöst Baricz Gergő alakítja.


István a király, Baricz Gergő, kultúra, magyarság, rockopera, zene, külhoni magyarság, határon túli magyarok,

A rendezvényen felajánlott adományokból a darabban szereplő gyerekek sorsát felkaroló otthonokat szeretnék támogatni. Az ukrajnai konfliktus miatt különösen fontos a kárpátaljai Szent Mihály Gyermekotthon megsegítése.

Az előadás főszervezője, Szűcs Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze, a Budapest-Széphalmi Jézus szíve templom plébánosa elmondta:
Az előadással azt szeretnék megmutatni - mind a szereplőknek, mind pedig a közönségnek -, hogy ezek a gyerekek értékesek, ők a remény jelei.
Az előadást egy kéthetes tábor előzi meg sok közös programmal és próbával. Mint az egyetemi lelkész elmondta, nyolc éve táboroztatnak nyaranta több száz határon túli gyermeket. Ezekben a táborokban a gyerekek táncolnak, énekelnek, megmutatják saját értékeiket. Ennek kapcsán fogalmazódott meg a tábor szervezőiben a gondolat, hogy a gyerekek egy fesztivál keretében adják elő produkcióikat.

2012-ben szervezték meg az első fesztivált A Remény kis emberei címmel. A 2013-as fesztivál után döntöttek úgy, hogy továbblépnek, és közösen, közösségként állnak színpadra. A későbbiekben szeretnék elvinni Kárpátaljára, Székelyföldre és a Vajdaságba is.


Cságoly Kristóf, a darab rendezője elmondta, munkája során arra törekedett, hogy ne egy individualista koncepciót valósítson meg, mert ennek az előadásnak éppen az a lényege, hogy a szereplők önmagukat adják, nem pedig eljátszanak egy szerepet.
Bármilyen koncepciónál fontosabbak azok a sorsok, amelyeket ezek a fiatalok megjelenítenek.
Szádeczky-Kardos Csilla koreográfus kiemelte, fontos volt számára, hogy az előadásban megjelenjenek azoknak a vidékeknek a hagyományos táncai, ahonnan a gyerekek érkeztek. Ezért szerepel a koreográfiában széki legényes tánc, cigány botos tánc és különböző moldvai táncok is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI